StoryEditor

Švédi oslavovali v Piešťanoch letný slnovrat

05.04.2002, 00:00

Jana Obertová
V tridsiatych rokoch mali piešťanské kúpele živé kontakty so severskými krajinami a predovšetkým so Śvédskom. Ľudovít Winter, nájomca a generálny riaditeľ kúpeľov, dokázal pritiahnuť do Piešťan klientelu z celej Európy , vrátaen Škandinávcov. Kúpele Piešťany mali v Štokholme vlastnú kanceláriu. Piešťanský kúpeľný lekár prof. Ladislav Schmidt sa dokonca naučil po švédsky a stretával sa so svojimi švédskymi kolegami na medzinárodných kongresoch. Práve vďaka týmto kontaktom sa v Piešťanoch konal ustanovujúci kongres svetovej Ligy proti reumatizmu.
Švédska filmová herečka Margita Alfvenová, dcéra hudobného skladateľa Huga Alfvena, navštívila Piešťany niekoľkokrát a v septembri 1931 sa tu stala kráľovnou krásy. Súťaž zorganizovali bratia Winterovci, aby pritiahli do Piešťan známe osobnosti. V porote bol český maliar Alfons Mucha a slávny nemecký tenorista Richard Tauber.
V júni zvykla oslavovať švédska spoločnosť slávnosť slnovratu (midsommar) na piešťanskom kúpalisku Eva. Uprostred postavili kmeň stromu s vyzdobeným vencom, kúpeľný orchester hral švédske skladby a piesne a hostia tancovali švédsky kruhový tanec. Medzi hosťami boli známi umelci ako Filip Mansson a akademický maliar Anton Genberg, ktorý sa liečil v piešťanských kúpeľoch v júli 1933.
Nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Selma Lagerlöfová navštívila piešťanské kúpele v roku 1936, kde sa zúčastnila na Kongrese slovenských spisovateľov a zároveň na Filmovej výstave. Originál fotografie s venovaním je vystavený v expozícii piešťanského Balneologického múzea. Ďalší švédsky nositeľ Nobelovej ceny -- biochemik Hans von Euler-Chelpin navštívil Piešťany v roku 1941.
V roku 1935 bola v Bratislave v hoteli Carlton založená pobočka škandinávskeho a nizozemského ústavu. Kúpele mali vybudovaný krásny golfový areál, aj Švédi sa zúčastňovali na medzinárodných golfových turnajoch bankárov, priemyselníkov, obchodníkov i umelcov.
S Piešťanmi sa spája aj príbeh jednej lásky. V roku 1929 sem prišla na liečenie aj s dcérou Marit Sophie Wrangelová, príslušníčka starého šľachtického rodu, ktorá bola pripútaná na vozíčku. V Piešťanoch potom boli viackrát. Na jednej zo spoločenských udalostí sa mladá Marit zoznámila s piešťanským advokátom Jozefom Feuerom. V roku 1932 bola vo Švédsku veľká svadba, no krátko potom J. Feuer ochorel. Ochorenie nevedeli diagnostikovať ani významní odborníci vo Viedni a mladomanžel zomrel. Po smrti sa mu narodil syn Imre, ktorý sa stal lodným kapitánom a dnes žije na dôchodku vo Švédsku. Pred pár rokmi sa vybral hľadať svoje korene do Piešťan a teraz je jeho túžbou prísť na kúpeľný pobyt.
Po druhej svetovej vojne a znárodnení sa kontakty i kúpeľní hostia postupne vytrácali. Vo Švédsku majú však Slovenské liečebné kúpele Piešťany opäť svojho zmluvného partnera a najmä v lete už počuť v Piešťanoch aj švédčinu. Obchodné oddelenie sa zúčastňuje na významných veľtrhoch v Škandinávii, naposledy na tohtoročnom marcovom veľtrhu cestovného ruchu v Göteborgu.
pod foto
Plagát, ktorý v medzivojnovom období pozýval Švédov do Piešťan. Snímka archív

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 13:51