StoryEditor

Živnostníci dali podnet na prokuratúru

20.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Podnet na prokuratúru, aby preskúmala súlad časti zákona č. 355/2007 o verejnom zdravotníctve, týkajúcej sa pracovnej zdravotnej služby, so zákonom o zdravotnej starostlivosti, podáva predseda košickej krajskej zložky Slovenskej živnostenskej komory Ervín Boháčik.
Živnostníci majú k legislatívnej úprave pracovnej zdravotnej služby vážne výhrady. "Časť zákona o verejnom zdravotníctve, ktorá sa týka činnosti pracovných zdravotných služieb, robí z nás rukojemníkov a vytvára zbytočný medzičlánok, ktorý slúži len na vyťahovanie peňazí od podnikateľov, živnostníkov a firiem pre vyvolených 77 organizácií na Slovensku," uviedol Boháčik. Podľa neho to len potvrdzuje, že živnostníci sú na periférii záujmu spoločnosti.
Boháčik spresnil, že aj živnostníci ako samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré nikoho nezamestnávajú, musia uzavrieť zmluvu o posudzovaní pracovného prostredia a zdravotných prehliadkach s jedným zo 77 licencovaných subjektov, aj keď by takúto prehliadku mohli absolvovať u svojho obvodného lekára, s ktorým majú zmluvu. Prehliadka u licencovaných subjektov, ktoré tieto služby poskytujú často aj sprostredkovane, stojí najmenej 2 000 korún. Hoci živnostník si to môže dať do nákladov, musí si na ne zarobiť, pripomenul Boháčik. Podľa neho nová zákonná úprava robí zo živnostníka dva subjekty -- raz je posudzovaný podľa rodného čísla, raz podľa jeho IČO. Živnostníci sa obávajú očakávaných kontrol dodržiavania zákona, kde je sankcia až 50-tisíc korún," dodal Boháčik.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 05:35