StoryEditor

Naši majstri sveta v "dresoch" od Jana Collection

20.02.2003, 23:00
Firma Jana Collection, s, r. o., Žilina, ktorá šije kompletnú dámsku konfekciu, pôsobí na trhu už desať rokov. Za ten čas získala povesť solídnej súkromnej firmy, ktorá šila dokonca aj oblečenie pre slovenský tím na Zimné olympijské hry v roku 2002 v americkom Salt Lake City, pre olympijský tím v Sydney v roku 2000, na majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní, ako aj pre účastníkov špeciálnej olympiády Aljaška 2001.
Firma obliekala okrem toho aj reprezentantov Slovenska v zápasení i vo futbale, ako aj účastníkov majstrovstiev Európy vo vodnom slalome v roku 2002. Teraz šijú obleky pre slovenských futbalových juniorov na majstrová sveta, ktoré budú v Arabských emirátoch a pre slovenských majstrov sveta v hokeji.
Od firmy Jana Collection zo Žiliny si kupujú obleky i vrcholoví manažéri významných spoločností, ako sú Volkswagen, BMW, Hotel Fórum v Prahe, Priemyselná banka, Eurotel v ČR alebo Riadenie letovej prevádzky SR. Vlani dosiahla firma obrat 30 mil. Sk a je predpoklad, že to zopakuje i v tomto roku. Majiteľka i návrhárka firmy Jana Černáková, absolventka Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity, najprv pracovala vo výpočtovom stredisku žilinského Elektrovodu. Bavila ju však móda a počas materskej dovolenky začala šiť pre zákazníčky.
Neúnosné dane a odvody
"Páčilo sa im to a priviedli ma na myšlienku začať v tomto odbore podnikať. Orientujeme sa najmä na ženskú módu. Dnes má firma výrobu i vlastnú sieť predajní v Žiline, Bratislave a vo Zvolene. Do predajní sme investovali okolo 8 mil. Sk a ďalšie peniaze išli do modernizácie šijacích strojov a výrobných priestorov na zlepšenie pracovného prostredia. Dnes zamestnávame 40 žien, z toho vyše 20 vo výrobe a máme stabilný kolektív. Daňové a odvodové zaťaženie pre stredne veľké firmy je stále neúnosné, preto podporujem reformu, ktorú pripravuje ministerstvo financií. Situáciu nám skomplikovalo aj zdraženie cestovného. Väčšina našich krajčírok dochádza z okolitých obcí do Žiliny a podaktoré začali uvažovať, že budú šiť doma. Napokon predsa zostali vo firme," hovorí Jana Černáková.
Dámska konfekcia na bežné nosenie je v primeraných cenách. Materiál firma kupuje zväčša v Nemecku, Taliansku a prostredníctvom sprostredkovateľskej firmy aj v Austrálii. Každá solídna firma v textilnom priemysle potrebuje dobrú reklamu. Firma Jana Collection zo Žiliny sa pravidelne zúčastňuje na medzinárodných výstavách a módnych prehliadkach doma i v zahraničí.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 20:56