StoryEditor

Cesta k čerpaniu z eurofondov je otvorená

05.02.2008, 23:00
Zatiaľ bolo zverejnených prvých päť výziev. Subjekty môžu pripravovať europrojekty.

Prvé výzvy na podávanie europrojektov na Slovensku sú už zverejnené. Slovensku sa tak otvorila cesta na čerpanie finančných príspevkov z eurofondov v programovom období 2007 - 2013.

Prvé dve výzvy zverejnil Fond sociálneho rozvoja, ktorý je sprostredkovateľským orgánom riadiaceho orgánu pre operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Poponáhľalo sa aj ministerstvo životného prostredia, ktoré vyhlásilo päť výziev pre svoj operačný program Životné prostredie. Pilotnú výzvu na infraštruktúru vzdelávania zverejnilo ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja v rámci Regionálneho operačného programu. V najbližších dňoch by mali pribudnúť ďalšie výzvy. Vyhlasujú ich vždy riadiacie alebo sprostredkovateľské orgány operačných programov pre prioritnú os (respektíve pre jej opatrenie). Výzvy pritom musia obsahovať formulár žiadosti o nenávratné finančné prostriedky a príručku, ktorá zorientuje žiadateľa. Práve príručka obsahuje všetky nevyhnutné informácie pre potenciálnych prijímateľov, ako sú všeobecné podmienky na vypĺňanie žiadosti, spôsob a termíny predkladania žiadosti, oprávnenosť výdavkov, opis osnovy projektu, uzatvorenie zmluvy, finančné riadenia a kontrola projektov. Je to vlastne akýsi základný návod na to, ako vypracovať projekt a žiadosť.

Výzvy k operačným programom, príručky pre žiadateľa možno nájsť na stránke, ktorú zriadilo ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja www.nsrr.sk v časti "aktuálne výzvy", kde sa môžete preklikať priamo na stránky jednotlivých riadiacich orgánov, ktoré tieto výzvy vyhlásili.

Európska komisia schválila Slovensku na sedemročné programové obdobie Národný strategický a referenčný rámec a jedenásť operačných programov. Podľa tohto dokumentu sa budú využívať prostriedky zo štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu v celkovej sume asi 400 miliárd korún.

Kde hľadať informácie?
Základným informačným zdrojom o eurofondoch sú internetové stránky ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja www.strukturalnefondy.sk a www.nsrr.sk. Ide o hierarchickú sústavu programových dokumentov, a to od Národného strategického referenčného rámca cez jednotlivé operačné programy. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja je riadiacim orgánom pre Regionálny operačný program a Operačný program Bratislavský kraj. K uvedeným operačným programom sú dostupné nadväzujúce podrobnejšie dokumenty, ako sú programové manuály a príručky pre žiadateľov, odpovede na často kladené otázky. Okrem týchto dokumentov je zriadená informačná mailová schránka, ktorá poskytuje informácie o Regionálnom operačnom programe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:01