StoryEditor

Svetlo za zrkadlovým oknom

03.04.2003, 00:00

Ochranné fólie na oknách (domov, automobilov) nie sú len módnym výstrelkom, ale aj účinnou ochranou pred prehrievaním interiéru, pričom udržiavajú príjemné klimatické podmienky. Zároveň pôsobia ako ochrana v prípade prasknutia skla. Okenné ochranné fólie prepustia len toľko svetla a tepla, koľko je pre človeka znesiteľné. V určitých prípadoch sú bariérou pred zlodejmi, keďže zosilňujú ochranu proti rozbitiu skla. V zime zasa dobre izolujú a zabraňujú úniku tepla cez sklo.
Čo všetko dokážu fólie na skle môžeme zhrnúť v niekoľkých bodoch. Po rozbití skla sa nevytvoria nebezpečné úlomky. Ani v horúčavách sa miestnosť neprehrieva. Minimalizujú energetické straty pri zimnom vykurovaní. Bránia vyblednutiu farebného odtieňu nábytku. Chránia pred škodlivým vplyvom ultrafialového žiarenia, ako aj oslepovaniu v prípade prílišného slnečného svetla. Pomáhajú vytvárať intímnejšiu atmosféru vnútri obydlia. Prispievajú k správnemu rozptylu svetla. Ochránia zimné záhrady.
Dokonca najnovšie fólie dokážu zabrániť zničeniu mramoru, ocele alebo skla sprejermi. Ochránia sklá automobilov pred kamienkami, vystrelenými spod kolies iných áut. Niektoré poskytujú takzvaný zrkadlový efekt -- teda zvonku sú nepriehľadné, ale zároveň neznižujú svetlosť interiéru. Pri pohľade zvonku sa človek vidí ako v zrkadle a tí vnútri ho môžu nerušene pozorovať.
V našom stavebníctve sa fólie začali využívať pred vyše desiatimi rokmi. Získavajú čoraz väčšiu obľubu, dokonca sa už vyrábajú aj žalúzie z fóliového materiálu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 11:35