StoryEditor

Výberové konania na euroúradníkov

04.11.2003, 23:00
Európsky úrad pre výber pracovníkov (EPSO) v Bruseli uskutoční výberové konania na funkcie euroúradníkov, ktoré sa budú konať v 18 centrách v štyroch krajinách V4, ktoré boli prijaté za členov Európskej únie

Európsky úrad pre výber pracovníkov (EPSO) v Bruseli uskutoční výberové konania na funkcie euroúradníkov. Budú sa konať v 18 centrách v štyroch krajinách V4, ktoré boli prijaté za členov Európskej únie. Podľa informácie vedúceho útvaru pre rozširovanie EPSO Vladimíra Griegera, na Slovensku sa výber uskutoční v dvoch centrách Bratislave a v Prešove. V Českej republike v Prahe a Brne, v Maďarsku v Budapešti a Debrecíne a v Poľsku vo Varšave, Poznani, Gdansku a Vroclave. Konanie výberového konania v Prešove bolo podmienené záujmom ľudí z regiónu východného a stredného Slovenska, ktorí majú geograficky bližšie k Prešovu ako k Bratislave. Podľa predbežných informácií sa výberové konania uskutočnia 27. a 28. novembra a 11. a 12. decembra. Počty uchádzačov o prácu euroúradníkov sa zadelené podľa jednotlivých dní, pričom v Bratislave by sa na testoch malo zúčastniť spolu 3 275 prihlásených záujemcov a v Prešove 695 kandidátov.
Výberové konania sa v Prešove uskutočnia v hádzanárskej hale Tatrana a v Bratislave vo výstavných priestoroch Incheby. Termíny a miesto výberových konaní budú zverejnené v dennej tlači, ako aj na internetovej adrese EPSO koncom októbra 2003.
Uchádzači, ktorí prejdú náročnými testami, sa dostanú do databázy EPSO a budú postupne pozývaní na ústne pohovory. Len záujemcovia z databázy EPSO budú neskôr odporúčaní na vybrané pracovné pozície do jednotlivých európskych inštitúcií. Prví úradníci by mali nastúpiť v máji 2004, teda v čase, keď SR vstúpi do Európskej únie.
Vznik EPSO podmienila komplikovanosť dovtedajšieho systému. Predtým si každá európska inštitúcia zabezpečovala výber stálych úradníkov samostatne. Vytvorenie jedného úradu, ktorý zabezpečuje výber europracovníkov, priniesol až 30-percentné zníženie nákladov, pri súčasnom zvýšení štandardov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:56