StoryEditor

Informačný systém s pomocou eurofondov

09.11.2004, 23:00
Vyše milióna korún, z ktorých 95 % budú hradiť eurofondy, bude stáť nový informačný systém v Bytčianskej kotline na severnom Považí. Mikroregión Bytča združuje 13 obcí s mestom a jeho návštevníci pomocou informačného systému budú mať dokonalý prehľad o turisticky zaujímavých miestach, ubytovacích možnostiach a chránených lokalitách. Informácie budú poskytované nonstop, pričom systém je schopný vyprodukovať krytie nákladov na prevádzku, údržbu i zisk.

Vyše milióna korún, z ktorých 95 % pôjde z eurofondov, bude stáť nový informačný systém v Bytčianskej kotline na severnom Považí. Mikroregión Bytča združuje 13 obcí s mestom a jeho návštevníci s pomocou informačného systému budú mať dokonalý prehľad o turisticky zaujímavých miestach, ubytovacích možnostiach a chránených lokalitách. Informácie budú poskytované nonstop, pričom systém je schopný vyprodukovať krytie nákladov na prevádzku, údržbu i zisk. "Informačný systém bude poskytovať vizuálne informácie, audioinformácie a bude napojený na internet. Vo vybraných lokalitách regiónu, odporúčame v každej obci, bude umiestnený verejne prístupný bod internetu, pričom prevádzku budú financovať obce z vlastných rozpočtov," povedal predseda mikroregiónu Bytča a starosta obce Súľov Jaroslav Bušfy. V realizácii zámeru obciam i Bytči pomôže žilinské združenia ProEurópa v spolupráci s konzultačnou agentúrou TIP. Združenie, ktoré vzniklo v januári tohto roka, založila samospráva a súkromný sektor, ktorý poskytuje záujemcom informácie o získaní financií z fondov Európskej únie. Podobný informačný systém napríklad pripravujú aj v Terchovej a vo Vrátnej. Podľa zástupcu starostu obce Františka Kadaša rátajú, že z eurofondov dostanú na jeho zriadenie asi 15-tisíc eur. "Informačný systém v Terchovej a vo Vrátnej je už schválený a v krátkom čase má fungovať. Pokiaľ ide o Bytčiansky región, rátam, že informačný systém by mal byť hotový najneskoršie do dvoch rokov," informoval prednosta Obvodného úradu v Žiline Ján Sága.
Bytčianska kotlina leží v severozápadnej časti Slovenska a jej centrum je Bytča. Najväčšími podnikmi v meste sú Makyta, Leader Gasket, Pivovar, Technometal, Bent a Kinex. Turisti zo Slovenska i z Česka vyhľadávajú Súľovské vrchy a Javorníky. Azda najväčším lákadlom sú Súľovské skaly, ktoré majú osobitné čaro počas celého roka. Domáci a zahraniční dovolenkári majú k dispozícii udržiavané turistické chodníky a k najzaujímavejším patrí 7,5-kilometrový náučný chodník po hrebeňoch Súľovských skál. V zime zasa lyžiarov priťahujú Javorníky. Región je známy aj vyše 200-kilometrovou sieťou cyklotrás a 35 hradmi i zámkami. Bytčiansky mikroregión je súčasťou Žilinského samosprávneho kraja, ktorého územím prechádzajú dôležité medzinárodné cestné ťahy. Sú najmä Česko -- Žilina -- Košice -- Ukrajina a Poľsko -- Kysuce -- Maďarsko a Rakúsko. Do dvoch rokov sa má dobudovať aj diaľnica z Bratislavy do Žiliny, ktorá bude slúžiť kórejskej automobilke Hyunda/Kia pri Žiline. Výraznou modernizáciou prejde i letisko v Dolnom Hričove. Žilinský kraj v súčasnosti nadobúda významné postavenie v cezhraničnej spolupráci medzi Slovenskom, Českom a Poľskom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:11