StoryEditor

Záujem o službu v ozbrojených silách

05.02.2003, 23:00

Rozhodnutie profesionalizovať Ozbrojené sily (OS) SR okrem iného znamená, že armáda sa v blízkej budúcnosti stane významným subjektom na trhu práce. Potvrdzuje to aj záujem zo strany verejnosti, ktorý vyplýva z prieskumu Ministerstva obrany SR z konca minulého roka. Ozbrojené sily však budú musieť poskytnúť dostatočne atraktívne podmienky, aby mohli konkurovať štátnej a mestskej polícii a civilným bezpečnostným službám.
Prvý krok urobila vláda a následne Národná rada SR už minulý rok prijatím zákona o platových náležitostiach vojakov a zákona o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov. Funkčný plat profesionálov v najnižších hodnostiach (vojaci a poddôstojníci) sa tak zvýšil až o 48 %, čím sa zatraktívnila profesionálna vojenská službu. Zatiaľ najväčším lákadlom na službu v armáde však zostávajú zahraničné misie, v ktorých majú vojaci okrem platu v korunách aj príplatky v dolároch. Naďalej však platí, že väčšina novoprijatých profesionálov pochádza z regiónov s vysokou mierou nezamestnanosti.

Ženy -- vojačky?
Z prieskumu, ktorý v prvej polovici decembra minulého roku uskutočnilo Ministerstvo obrany SR prostredníctvom výskumného pracoviska Ústavu pre výskum verejnej mienky a kultúry Národného osvetového centra v Bratislave vyplýva, že o službu v armáde majú záujem asi 2 % respondentov a túto možnosť pre budúcnosť nevylúčilo až 21 % opýtaných. Vo výskume, ktorý bol zameraný na vekovú skupinu od 16 do 35 rokov, sa prvýkrát skúmal nielen názor mladých mužov, ale aj žien. Celkovo bolo oslovených 2 069 respondentov. Až 16 % opýtaných dievčat a žien nevylúčilo možnosť profesionálnej služby v OS SR. Najväčší záujem o službu v OS SR prejavili mladí nekvalifikovaní manuálni pracovníci a študenti z Prešovského a Banskobystrického kraja. Výskum opäť potvrdil, že o profesionálnu službu nemá záujem veľká väčšina nezamestnaných, ale aj to, že o možnosti práce na troj- alebo päťročný kontrakt v OS SR dosiaľ nepočulo až 44 % respondentov.

Noví profesionáli
Podľa plánu na rok 2002 mala profesionalizácia OS SR dosiahnuť úroveň 59 %. V uplynulom roku na profesionálnu službu v hodnostiach mužstva a poddôstojníckych hodnostiach nastúpilo 1 328 občanov. Práve profesionáli v týchto najnižších hodnostiach nahrádzajú vojakov základnej služby. Miera profesionalizácie tak dosiahla 61,3 %. V roku 2006 majú profesionálni poddôstojníci a vojaci tvoriť až 65 % celkového počtu príslušníkov OS SR. Súčasťou novozriadeného personálneho úradu je osem regrutačných stredísk sídliacich v krajských mestách a jedno výberové stredisko. Základná vojenská služba bola na území dnešného Slovenska zavedená ešte v roku 1868, keď sa počítalo len s masovým nasadením jednoducho vyzbrojených a vycvičených vojakov. V súčasnosti sa v rámci ozbrojených konfliktov nasadzuje čoraz menej vojakov. Tí sú však vyzbrojení drahou a zložitou technikou, ktorej ovládanie už nemôžu zvládnuť branci s nevojenským vzdelaním. V posledných desaťročiach sa tiež ukázalo, že profesionálni vojaci sú nielen efektívnejší, ale aj disciplinovanejší ako branci nasilu vytrhnutí z civilného prostredia.

Nedoriešené otázky
Úplná profesionalizácia ozbrojených síl SR však bude mať na trh práce aj iný nepriamy vplyv. Veľa mladých mužov, predovšetkým s nízkym vzdelaním, má problém zamestnať sa pred absolvovaním základnej vojenskej alebo civilnej služby. Po ich zrušení zmizne jedna z prekážok pri získavaní zamestnania. Problémy však vzniknú vo všetkých druhoch polície a civilných bezpečnostných služieb. Uchádzači o službu v nich totiž zatiaľ musia mať absolvovanú základnú vojenskú službu. Učebné osnovy i podmienky výberu pre prácu v bezpečnostných zložkách navyše stále vychádzajú z toho, že adept na vojenčine zvládol základy používania osobných zbraní, i systém subordinácie a disciplíny, ktoré sú základom činnosti všetkých ozbrojených zložiek.
Záujem o profesionálnu službu v Ozbrojených silách SR (%) *
má záujem teraz alebo v budúcnosti 22,9
nemá záujem alebo nemôže 72,2
nevie 4,8

Zdroj: MO SR
* respondenti vo veku od 16 do 35 rokov

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:33