StoryEditor

Balík bankových služieb si vyberte podľa potrieb

06.05.2003, 00:00
S viacerými službami alebo tovarmi za jednu cenu sa človek môže stretnúť všade. Výnimkou už nie sú ani služby ponúkané bankami. Balíky služieb v súčasnosti poskytujú takmer všetky banky.
  • Inteligentné účty? Pre bonitnejších klientov
  • Služby v balíku? Výhodné pre klienta aj banku
  • S viacerými službami alebo tovarmi za jednu cenu sa človek môže stretnúť všade. Výnimkou už nie sú ani služby ponúkané bankami. Balíky služieb v súčasnosti poskytujú takmer všetky banky. Na ilustráciu ich cien a výhod sme vybrali niekoľko bánk a porovnali ich balíky či kontá. Vo všeobecnosti platí, že čím drahší balík služieb, tým má klient viac výhod. Nie všetky balíky si však môže kúpiť každý klient. Tie drahšie balíky sú vybrané pre klientov s vyššími kontami. Pri ich výbere by si však človek mal byť vždy istý, že všetky výhody, ktoré mu balík prinesie, aj nakoniec využije. Inak by išlo len o ďalšie preplácanie služby, ktorú nepotrebujete.
    Všeobecná úverová banka zaviedla nové kontá začiatkom apríla. Pre ľudí, ktorí málo využívajú služby banky, teda bankový účet im slúži len na prijatie napríklad výplaty, je určený produkt VUBasic. Klientovi sa tento druh konta oplatí, ak si minimálne trikrát do mesiaca vyberie peniaze z bankomatu VÚB, a teda využije tri pohyby na účte, ktoré má zadarmo. Bez konta by za tri výbery v bankomate klient zaplatil 18 korún. Výhodná je aj platobná karta zadarmo (inak približne 150 korún ročne). Banka však ako výhodu konta uvádza napríklad aj zadarmo telefonickú službu Kontakt alebo prístup k zostatku na účte v bankomate, ktoré sú aj bez zaplateného konta bezplatné. Konto VUBasic Plus umožňuje klientovi vykonať až 7 pohybov bez zaúčtovania poplatku či po splnení určitých podmienok možnosť ísť na účte aj do mínusu. Ostatné podmienky sú podobné ako v prípade prvého konta VÚB. Banka ako výhodu uvádza zadarmo službu Internet Banking a GSM banking, ktoré sú však pre každého klienta zadarmo. Pre solventnejších klientov, ktorí majú záujem o vyššie zhodnotenie úspor, je k dispozícii konto VÚBenefit. Zadarmo je pri tomto konte až 10 účtovných položiek, pričom do tohto čísla sa nezaratúvajú prevody na tzv. sporiaci účet, ktorý je súčasťou balíka. Klient má taktiež nárok na 30-percentnú zľavu na vybraný balík platobných kariet, medzi ktorými môže byť aj kreditka.
    Tatra banka má pre občanov tiež tri druhy balíkov služieb. Z momentálne predávaných balíkov, ktoré banka naposledy menila v minulom roku, takmer vymizli zadarmo účtovné položky. Najzákladnejším balíkom služieb je TatraClassicTB. Pri tomto balíku nemusíte dodržiavať minimálny zostatok na účte, zadarmo je aj platobná karta VISA Electron a ďalšia karta je so zľavou 30 %. Dva výbery v bankomate sú zadarmo. Balík služieb TatraDynamicTB má okrem služieb v prvom balíku zadarmo navyše šesť výberov z bankomatu a dve prvé účtovné položky. K dispozícii sú služby elektronického bankovníctva, ktoré sú však aj mimo balíka zadarmo. Tretí typ balíka, TatraPremiumTB, je určený pre majetnejších klientov s vysokými zostatkami na účte. Systém je podobný ako v prípade konta VÚBenefit. K bežnému účtu klienta je priradený doplnkový účet, kde sa zhodnocujú vysoké zostatky klienta. V tomto balíku klient s platobnou kartou získava cestovné poistenie či ďalšiu kartu so zľavou. Pri všetkých balíkoch Tatra banka svojim klientom umožňuje ísť aj do mínusu, ak klient už nevyužíva iný typ kontokorentného úveru. Klient musí mať zároveň účet vedený v Tatra banke najmenej šesť mesiacov, pričom povolené prečerpanie po tomto období získa automaticky, bez potreby ďalšej žiadosti.
    UniBanka má v súčasnosti v ponuke tri druhy balíkov poskytovaných pri správe účtu klientov v slovenských korunách. Najlacnejší je balík Style, v cene ktorého sú služby ako vedenie účtu, poslanie výpisov, zadarmo prvé tri účtovné položky pri debetných operáciách (okrem operácií, ktoré klient vykoná cez bankomat), v cene sú výbery z bankomatov (okrem už spomínaných účtovných položiek, domáca platobná karta (jej vydanie a obnova), medzinárodná karty a služby elektronického bankovníctva, ktoré sú tak ako v prípade dvoch predchádzajúcich bánk zadarmo aj mimo balíkov. Klient so zľavou získava aj iné služby, ako napríklad ďalšie platobné karty. Pri balíku Silver Style vám banka nezaúčtuje žiadnu účtovnú položku a okrem služieb v prvom balíku ponúka platobné karty vyššej triedy (strieborné), vyhotovenia duplikátov výpisov a bankových potvrdení, zvýhodnené doplnkové karty a podobne. Balík Gold Style je pre ešte bonitnejších klientov. Okrem tzv. zlatých kariet, ktoré ich majiteľom prinášajú množstvo výhod, obsahuje balíček okrem celého súboru služieb v Silver Style napríklad poskytnutie hotovosti v núdzi. Všetky kontá UniBanky sú progresívne úročené, teda čím vyšší zostatok, tým vyšší úrok.
    Prvá komunálna banka má vo svojej ponuke až päť druhov balíkov. Ich filozofia je však iná, ako to bolo v prípade predchádzajúcich bánk, o čom svedčí aj nižšia cena pri všetkých druhov súborov. Klient za bežné operácie, ako je výber z bankomatu, platenie inkás či akýchkoľvek pohybov na účte, platí rovnaké ceny ako klient, ktorý balík zakúpený nemá. V prvom balíku Štandard si klient jedným poplatkom zaplatí výpisy vyberané osobne, vydanie platobnej karty Maestro a znovuvydanie tejto karty. Súčasťou je aj Internet Banking. Pri Komforte máte až dve karty zadarmo a možnosť kontokorentného úveru až do 20-tisíc korún. Pri PKB -- Extra okrem už spomenutých výhod môže klient čerpať úver až 40-tisíc korún. XL kontá patria do kategórie tzv. inteligentných účtov. Aj tu má banka dva druhy -- variant (s možnosťou úveru do 20-tisíc korún) a Špeciál (do 40-tisíc korún). PKB ako posledná banka neúčtuje klientom tzv. účtovné položky, to znamená, že k cene služby nepriratúva ešte niekoľko korún za uskutočnenie operácie.
    Kontá alebo balíky služieb ponúkajú aj ďalšie banky, ako napríklad HVB Bank, ČSOB, OTP Banka, Poštová banka či Ľudová banka.

    Porovnanie cien balíkov (kont) vo vybraných bankách - veľký obrázok

    Názov balíka Cena balíka Vedenie účtu Trvalé príkazy: zriadenie/zmena/zrušenie Výpis s účtu poštou Pohyb na účte (ÚP) Výber z bankomatu: vlastný/cudzý
    VUBasic 39,6 V cene 0/0/15 (2) V cene 3 v cene, ostatné podľa cenníka 0/30 (2)
    VUBasic Plus 63,60 V cene 0/0/15 (2) V cene 7 v cene, ostatné podľa cenníka 0/30 (2) VUBenefit 159,6 V cene 0/0/15 (2) V cene 10 v cene, ostatné podľa cenníka 0/30 (2)
    Ceny mimo balíka 0 30 0/0/15 + ÚP 3 + poštovné 2, 3, 6 (za 1 UP) 0/30 + ÚP 6
    TatraClassicTB 39 V cene 0/10/20 (3) V cene 2,5, 4, 6 (1) 2 výbery z bankomatu TB v cene, inak podľa cenníka
    TatraDynamicTB 59 V cene 0/10/20 (3) V cene 2 v cene, ostatné podľa cenníka 6 výberov z bankomatu TB v cene, inak podľa cenníka
    TatraPremiumTB 199 V cene 0/10/20 (3) V cene 2 v cene, ostatné podľa cenníka 6 výberov z bankomatu TB v cene, inak podľa cenníka
    Ceny mimo balíka --- 30 0/10/20 (3) 7 + poštovné 2,5, 4, 6 (1) z bankomatu TB 0 + ÚP 4/1 výber z cudzieho zadarmo, inak 9 + ÚP 4
    UniBanka - Style 75 V cene 0/0/0 + ÚP (5) V cene 3 v cene (6) 0/0 + ÚP 6
    UniBanka - Silver Style 115 V cene 0/0/0 + ÚP (5) V cene V cene 0/0
    UniBanka - Gold Style 155 V cene 0/0/0 + ÚP (5) V cene V cene 0/0
    Ceny mimo balíka --- 35 0/0/0 + ÚP (5) 0 + poštovné 0, 4, 6 (1) 5/5 + ÚP 6
    PKB - Štandard 30 V cene 10/10/10 (8) 5 + poštovné (7) --- 0 / 5 alebo 10 (9)
    PKB - Komfort 45 V cene 10/10/10 (8) 5 + poštovné (7) --- 0 / 5 alebo 10 (9)
    PKB - Extra 55 V cene 10/10/10 (8) 5 + poštovné (7) --- 0 / 5 alebo 10 (9)
    PKB - XL konto - Variant 50 V cene 10/10/10 (8) 5 + poštovné (7) --- 0 / 5 alebo 10 (9)PKB - XL konto - Špeciál 60 V cene 10/10/10 (8) 5 + poštovné (7) --- 0 / 5 alebo 10 (9)ceny mimo balíka --- 25 10/10/10 (8) 5 + poštovné --- 0 / 5 alebo 10 (9)
    V cene = klient získava zaplatením balíka, respektíve konta
    ÚP - účtovná položka, teda peniaze za každý pohyb na účte
    (1) Výška účtovnej položky závisí od typu uskutočnenej operácie
    (2) Za každý pohyb na účte, napríklad zaplatenie tvalého príkazu, alebo výberu z bankomatu, klient ešte navyše zaplatí poplatok - účtovnú položku. Ak ide o prvé tri, sedem, alebo desať pohybov na účte (v závislosti od zvoleného balíka), klient účtovnú položku neplatí.
    (3) Zmena a zrušenie trvalého príkazu elektornickou formou je zadarmo

    (4) Vedenie Progres konta s fixnou úrokovou sadzbou 120 korún
    (5) Ak je platba zadana elektronicky, učtovná položka nie je
    (6) Jedná sa o ÚP pri debetných operáciách (okrem ATM)
    (7) V cene balíkov je výpis vyberaný osobne.
    (8) Za zaplatenie trvalého príkazu si banka učtuje 2 koruny pri platbe v rámci banky a 3 koruny pri platbe mimo banky
    (9) 10 korún ak pracovislo, ktoré vydalo kartu je vybavené bankomatom, 5 korún ak pracovislo, ktoré vydalo kratu nie je vybavené bankomatom
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    26. apríl 2024 06:08