StoryEditor

SOPK 5 Úvaha o slovenskom strojárstve

21.01.2003, 23:00

Otázky súvisiace so strojárstvom, ako jedným z rozhodujúcich odvetví nášho, a nebojme sa povedať, národného hospodárstva, boli od konca 90- tých rokov minulého storočia pertraktované nespočetne krát. Frekvencia, odbornosť, serióznosť či aktuálnosť rôznych diskusií, polemík, článkov a relácií samozrejme zodpovedala dobe, záujmom, či fundovanosti aktérov a autorov. Jeden záver z množstva názorov, postojov a ideí je zrejmý: vývoj a výroba širokého sortimentu strojov a zariadení mala, má a dúfam i bude mať svoje významné postavenie v hospodárskej mozaike našej krajiny. Príťažlivosť tejto časti mozaiky, mám na mysli strojárstvo, sa však meria a bude merať jeho atraktívnosťou na svetových trhoch. Aké má šance slovenský strojárenský priemysel, ktorý prišiel o svojho silnejšieho českého brata, prišiel o trhy, z ktorých na rozvalinách RVHP a Varšavskej zmluvy zostalo len torzo, často je vydrancovaný porevolučnými "továrnikmi a fabrikantmi", sem tam pochovaný vďaka "gazdovskému" prístupu politikov či šťastných úradníkov?
V kontexte predchádzajúcich viet a zhodnotení serióznom a objektívnom zhodnotení súčasnej skutočnosti je vidieť, akú silu malo toto odvetvie, keď napriek vyššie spomínaným morovým ranám žije a revitalizuje sa. Naozaj, na tom, čo čiastočne odumrelo, vyrastá iné, nové, ambiciózne a sebavedomé slovenské strojárstvo. V iných podmienkach, pre iné trhy, ale je tu. Čosi predsa len funguje.
Tam, kde sa nešpekulovalo ale tvrdo a cieľavedome pracovalo, tam sa zrodila a rodí nová nádej pre toto odvetvie. Snáď sú časy, keď princíp "zachráň sa kto môžeš" bol hlavným imperatívom, je už za nami. Dnes treba napriek vplyvom globalizácie vo svete a našim integračným ambíciám, alebo práve preto, hľadať aj v našom domácom mikrosvete synergiu a výhodnú kooperáciu. Pritom čoraz viac cítiť, že sa tak deje a životaschopné firmy začínajú spolupracovať - silnejšie ťahajú slabšie. Oživenie potvrdzujú i štatistiky a je načase, aby sme sa postarali aj o nápravu imidžu, kedysi gardového odvetvia. Pre tých, ktorí na Slovensku zobrali zodpovednosť za chod tohto odvetvia, vo veľkom či malom, ide o povinnosť. Je možné nakúpiť špičkové technológie, ale kto pôjde pracovať do odvetvia, ktoré má pošramotenú povesť a prežilo okrem konverzie mnoho ďalších kotrmelcov. Dnes našťastie aj mladí ľudia začínajú chápať, že perspektíva je aj niekde inde, teda v sofistikovanej strojárskej výrobe orientovanej na export.
Slovenské strojárstvo má bohatú tradíciu a pozitívne a pozoruhodné príklady v súčasnosti. Pri správnom kormidlovaní lodí našej strojárskej flotily môže mať ambíciu a aj reálne doplávať do bohatých prístavov rozvíjajúcich sa ekonomík, kde o náš náklad bude záujem. Verím tomu a pracujem na tom aj so svojimi spolupracovníkmi.
Autor je generálnym riaditeľom Konštrukta - Industry, a. s., člen Predstavenstva Trenčianskej regionálnej komory SOPK a predseda Dozornej rady Zväzu strojárskeho priemyslu SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 02:38