StoryEditor

Milionárom za dva roky? Možno áno

19.02.2003, 23:00

Na otázku, ako ste na tom s časom, väčšina z nás odpovie negatívne. Často to môže byť problém organizácie času. Ak ste sa nad svojím uponáhľaným životom takto ešte nezamýšľali, môže vám pomôcť publikácia Davida Grubera Time Management (Management Press). Autor -- inak známy lektor, tvorca a propagátor racionálnych techník duševnej práce a rýchlokurzov cudzích jazykov a komunikácie -- predstavil pojem time management nasledujúcou otázkou: "Zišlo vám už niekedy na um, ako sa dajú seriózne zarobiť milióny za dva roky namiesto tridsiatich piatich? Aj o tom je time management."
Človek sa vždy snažil prežiť krajší a hodnotnejší život, v ktorom bude mať čas na prácu, rodinu, seba a svoje záľuby. Ako pomôcku na jeho dosiahnutie Gruber ponúka takzvanú mapu mysle. Jej preštudovanie a vytvorenie umožňuje spoznať a rozvrhnúť životné ciele a osobné priority. Kapitoly venované zvládnutiu angličtiny a telefonovaniu sú univerzálne pre každého čitateľa, pretože ako sa sám autor domnieva, ak čitateľ siahne po jeho publikácii, je natoľko vyspelý, že ovládanie "zemštiny" (ako nazýva angličtinu), považuje za jeden zo základných predpokladov byť úspešný. Okrem telefonovania, kde Gruber poukazuje na celkom triviálne veci, ako, napríklad, tlačidlo vypnúť, je v súčasnosti ďalším požieračom času kopa e-mailov. Tieto metódy nie sú ničím objavným, skôr nám autor dáva návod, ako použiť to, čo máme sami v podvedomí a e-maily rozdeliť od dôležitých, cez tie, ktorým ak sa nevenuje pozornosť "vyhnijú" samy, až po tie, ktoré môžete zmazať ihneď. Správne rozvrhnutie času ovplyvňuje aj také oblasti nášho života, akým je prechod od rozčúlenia po upokojenie. Za križovatku časových plánov autor označil diárový systém. Pre niektorých sú možno opísané metódy smiešne a príliš detailizované, avšak pre manažérov, ktorí denne riešia stovky úloh s rôznym rozsahom, môže diárový systém priniesť, keď nie úsporu času, tak aspoň zlepšenie v organizácii povinností. Gruberova kniha prináša ucelený súhrn tipov, ako sa naučiť organizovať si čas, pričom za vzor možno považovať samého autora. Takže -- dnešok je prvý deň najkrajšieho obdobia, ktoré môžete prežiť -- zvyšku vášho života.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:09