StoryEditor

Hamleta si zahrajú Langmajer aj Cinkota

08.08.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

V duchu Shakespearovej inscenácie Hamlet sa bude niesť tohtoročný, v poradí tretí ročník Letných shakespearovských slávností v Bratislave, ktorý sa uskutoční od 13. do 20. augusta na Bratislavskom hrade. Organizátori pripravili pre diváka dve verzie tejto známej Shakespearovej hry -- českú i slovenskú. Slávnosti otvorí "pražský" Hamlet v hlavnej úlohe s Jiřím Langmajerom a tejto inscenácii bude patriť javisko od 13. do 17. augusta. Po jednodňovej technickej prestávke, nevyhnutnej na prestavbu scény, príde 19. a 20. augusta na Hlavné nádvorie Bratislavského hradu Divadlo J. G. Tajovského zo Zvolena s Hamletom v podaní Dušana Cinkotu.
Réžie pražskej inscenácie, ktorá mala v hlavnom meste Českej republiky premiéru na konci júna, sa ujala Lucie Bělohradská a o preklad sa postaral tradičný spolupracovník slávností Martin Hilský. "S režisérkou sme sa zhodli, že by to mal byť čo najautentickejší Hamlet, preto ho možno hrám ja, a že sa mu nebudeme snažiť dávať inú tvár ani dušu, ako ju má," povedal český herec Jiří Langmajer, podľa ktorého ide o modernú inscenáciu, v moderných kulisách a kostýmoch s modernou hudbou.
Hamlet, ktorého počas slávností uvedie Divadlo J. G. Tajovského, naštudovali pri príležitosti tohtoročného, jubilejného 30. ročníka Zámockých hier zvolenských. V hlavnej postave sa predstaví už spomínaný Dušan Cinkota v réžii poľského režiséra Andrzeja F. Rozhina a v scéne poľského scénografa Róberta Dabrowskieho. Letné shakespearovské slávnosti rozšírili organizátori tohto roku aj o ďalšie dve predstavenia na východe republiky a Spišský hrad tak bude 23. a 24. augusta patriť Shakespearovej hre Kráľ Lear.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 13:02