StoryEditor

Neplaťte platobnou kartou za každú cenu

03.03.2003, 23:00

Platba platobnou kartou sa stala súčasťou dnešného moderného života. Aj keď väčšina transakcií realizovaných prostredníctvom platobnej karty spočíva hlavne vo výbere peňažnej hotovosti z bankomatov, čoraz viac sa začínajú karty používať aj na platby za tovar a služby.
Viaceré banky v súčasnosti ponúkajú platobné karty zdarma (najmä prvé karty novému klientovi), prípadne zahŕňajú vydanie platobnej karty do tzv. balíčka služieb poskytovaných za pomerne výhodný mesačný paušálny poplatok. Dôvod je zrejmý. Banky zarobia na každej platbe zákazníka v obchode či reštaurácii realizovanej kartou viac ako na hocičom inom. Obchodník v zásade platí minimálne 1,50 % z objemu platby províziu banke. Tej zostáva po odrátaní poplatkov autorizačnému centru a spoločnosti vydávajúcej príslušný druh karty približne polovica zinkasovaného poplatku. Pre obchodníka je výhodné predovšetkým získavanie takých zákazníkov, ktorí by inak (v hotovosti) nenakúpili, resp. by sa po získaní hotovosti už do obchodu nevrátili a nakúpili u konkurencie alebo by si kúpu tovaru rozmysleli.
Platba kartou za tovar predovšetkým pri pokladniciach potravinárskych obchodov sa však často stáva utrpením. Klienti -- zväčša ide o mladých zákazníkov -- platia aj drobné nákupy za 60 či 80 korún platobnou kartou. Pokladníčky od nich požadujú zadanie PIN kódu, následnú verifikáciu krytia účtu v autorizačnom centre a vytlačia okrem bežného pokladničného bloku aj potvrdenie o platbe vykonanej platobnou kartou. Celkový čas obsluhy zákazníka sa zvyšuje o 3 až 4 minúty, pričom ďalší kupujúci, ktorí čakajú v rade, strácajú trpezlivosť. Na takejto bezhotovostnej platbe za tovar strácajú všetci, ale v prvom rade klient: banky síce deklarujú, že platba kartou je bezplatná, ale to neznamená, že je zadarmo! Majiteľ platobnej karty sa nevyhne poplatku za účtovnú položku vo výške 3 až 5 korún. Pri nákupe za 60 korún to predstavuje 3 až 8 percent z celkovej ceny nákupu. V percentuálnom vyjadrení to už nie je zanedbateľné. Ak sa navyše klient rozhodne platiť medzinárodnou kartou, ktorú v príslušnom mesiaci ešte nepoužil a ani viac nepoužije, zaťaží ho materská banka spravujúca jeho bežný účet aj poplatkom za výpis z medzinárodnej platobnej karty vo výške 10 korún. Šesťdesiatkorunový nákup tak môže vyjsť až na 75 korún, t. j. o 25 % viac ako by zákazník zaplatil v hotovosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:59