StoryEditor

Dan Bárta na víkendovom Déja Vue

29.04.2003, 00:00

Štvrtý ročník spomienkovej akcie na hudobníka i filmára Deža Ursinyho organizuje v sobotu Občianske združenie Déja Vue. Cieľom je podľa organizátorov pripomenúť si tvorbu Deža Ursinyho a aspoň sčasti ju priblížiť ľuďom, ktorí ju buď nepoznajú alebo poznajú málo. Povedať im, že tu existoval a tvoril človek, ktorý si zaslúži našu pozornosť. Akcia má tri časti, o 15.30 hod. sa začne premietaním filmov, na ktorých sa Ursiny podieľal alebo spolupodieľal, nasleduje debata o Dežovi Ursinym a koncert. Diváci uvidia film venovaný obetiam okupácie sovietskych vojsk Krajina po výprasku a celovečerný O rakovine a nádeji, pozostávajúci z autentických výpovedí ľudí chorých na rakovinu vrátane Deža Ursinyho, ktorý tejto chorobe podľahol. Moderátorom debaty o živote a tvorbe Deža Ursinyho bude jeho spoluhráč a autor monografie Dežo Ursiny -- Pevniny a vrchy Marian Jaslovský. Cieľom organizátorov je pritiahnuť na akciu dobrých, viac či menej známych muzikantov, ktorým hovorí niečo hudba Deža Ursinyho. Vyvrcholením tohtoročného koncertu bude vystúpenie Dana Bártu a Illustratosphere, úspešného zoskupenia, ktoré zatiaľ vydalo iba jeden album a momentálne pracuje na druhom. Hosťom z Poľska bude štvorčlenná formácia využívajúca prvky etno a world music Karpaty Magiczne, ktorá už na Slovensku niekoľkokrát koncertovala. Pripomenie sa aj pezinská kapela Karpatskí Pastieri, ktorí debutovali na minulom ročníku. Okrem nich vystúpi aj nová formácia Marian Jaslovský a Virtual Intercourse. Sláčikové kvarteto Pressburger Quartet, ktoré otvorí koncert, bude opäť hrať skladby Deža Ursinyho v úprave Pezinčana Mareka Spustu.

Súčasťou spomienkovej akcie bude aj Dan Bárta. Snímka Alterne


Dežo Ursiny zomrel 2. mája 1995. Prvou akciou pripomínajúcou jeho dielo, bolo v polovici decembra toho istého roku dvojdňové multimediálne podujatie v bratislavskom Zrkadlovom háji s názvom Príbeh Deža Ursinyho, ktorého hlavným organizátorom bol Ladislav Snopko. Premietali sa Ursinyho dokumentárne filmy, televízny muzikál Neberte nám princeznú a film Času je málo a voda stúpa, dokument o závažných témach človeka a ľudskej spoločnosti, akými sú interrupcia, eutanázia, trest smrti a samovražda, ktorý po Ursinyho smrti dokončili jeho spolupracovníci a priatelia -- básnik Ivan Štrpka a kameraman Ivo Brachtl. Na podujatí vtedy vystúpili spriaznení hudobníci ako Jaro Filip, Marián Varga, Miroslav Žbirka, Vladimír Merta, Richard Müller a ďalší.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 02:55