StoryEditor

Vývoz bol rekordný, najviac sa na ňom podieľala oceľ

05.04.2004, 00:00
Stagnujúcu izraelsko-slovenskú obchodnú výmenu v minulom roku oživil export vozidiel Volkswagen. Nárast slovenského exportu bol pritom rekordný -- v porovnaní s predchádzajúcim rokom sme vyviezli o 220 percent viac. Najviac sa však na vývoze podieľala oceľ z U.S. Steel Košice.
Stagnujúcu izraelsko-slovenskú obchodnú výmenu v minulom roku oživil export vozidiel Volkswagen. Nárast slovenského exportu bol pritom rekordný - v porovnaní s predchádzajúcim rokom sme vyviezli o 220 percent viac. Najväčšmi sa však na vývoze podieľala oceľ z U.S. Steel Košice. Desaťpercentný podiel z trhového koláča pripadol na pneumatiky z Matadoru Púchov a osem percent na práčky z popradského závodu Whirlpool.
Ako informovalo Ministerstvo hospodárstva SR, v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi si pohoršil export antibiotík a hliníkových profilov. Biotika Slovenská Ľupča a žiarsky ZSNP vyviezli po troch percentách. Naopak, na Slovensko sa z Izraela dovážajú napríklad insekticídy, tlačiarenské stroje či telekomunikačné zariadenia a čepele do sústruhov.
"V predchádzajúcich dvoch rokoch, odkedy sa obchod s Izraelom začal významnejšie vyvíjať, sme vyviezli po zhruba ôsmich tisícoch pneumatík," povedal HN hovorca Matadoru Púchov Pavol Hanzel s tým, že na tento rok už majú s izraelským odberateľom nakontrahovaný odbyt za 330-tisíc dolárov. Dodávka v kusoch by sa tak mala mierne zvýšiť. Do Izraela z Matadoru smerujú predovšetkým osobné radiálne plášte a ľahké či klasické pneumatiky pre nákladné vozidlá.

Pomáhajú investície USA
Ako je na tom Izrael? Export krajiny pri vlaňajšom mínusovom salde zahraničného obchodu 2,6 miliardy dolárov vzrástol o sedem percent. Tamojšej vláde sa tiež podarilo zvýšiť objem priamych zahraničných investícií o 800 miliónov dolárov na 2,6 miliardy, a to najmä vďaka podpore USA. Americké investície tvorili z celkového investičného balíka viac ako polovicu, pričom najväčším investorom v Izraeli zostal výrobca čipov, spoločnosť Intel. Izrael pritom každoročne dostáva pomoc z amerického rozpočtu, ako aj od amerických náboženských organizácií. Vlani to bolo zhruba 2,5 miliardy dolárov na nákup zbraní a vojenskej techniky a podpora pre výskum mohla podľa odhadov dosiahnuť až miliardu dolárov. Okrem Spojených štátov ešte Izraelčania najviac obchodujú s Belgickom, Nemeckom, Veľkou Britániou, so Švédskom a s Talianskom.

Turistiky viac ako biznisu
Väčšmi ako za účelom biznisu v uplynulých rokoch Izraelčania na Slovensko cestovali pre turistiku. Vlani ich prišlo 15-tisíc a v predchádzajúcich rokoch v priemere sedem až desaťtisíc. Okrem pravidelných letov Air Slovakia a najnovšie aj Slovenských aerolínií do Tel Avivu k tomu prispievajú aj charterové lety prevádzkované izraelskou agentúrou Flying Carpet. "Turisti majú záujem predovšetkým o kúpele v Piešťanoch a v Bardejove," hovorí Viera Norisová zo Slovenskej agentúry pre cestovných ruch s tým, že v posledných mesiacoch rastie záujem aj o Bardejov či Sliač. Ďalším cieľom izraelských turistov sú okrem Bratislavy aj Vysoké a Nízke Tatry.

Holandská diera
Izraelská legislatíva uznáva tzv. holandskú dieru. Ako pre HN povedal obchodný radca Slovenska v Izraeli Eugen Ružický, znamená to, že ak majú izraelskí biznismeni svoje podniky zaregistrované v Holandsku, nezdaňuje svoje príjmy ani dividendy z akciových spoločností.
Reálne izraelské investície na Slovensku sú preto vyššie, než ukazujú štatistiky merajúce objem zahraničných investícií podľa krajín.
V rebríčku najväčších zahraničných investorov zverejnenom agentúrou SARIO sa síce Izrael neumiestnil, no Holandsko bolo na konci prvého polroka 2003 hneď po Nemecku na druhom mieste. Objem investícií tu dosiahol 1,394 miliardy dolárov.
Najvýraznejšími priamymi izraelskými investíciami na Slovensku však je popri tých menších aj investícia v DDP Tatry-Sympatia alebo nové bratislavské biznis centrum, ktoré postavila firma B.S.R. Pri v súčasnosti trendových investíciách v Ázii využívajú - nielen izraelskí - investori ako "kontaktný bod" bez zdanenia ziskov aj Hongkong.

Vzájomný obchodný obrat Slovenska a Izraelu (v mil. USD)
Rok 1998 1999 2000 2001 2002 2003
Vývoz 5,5 9,5 12,8 6,6 9 19,8
Dovoz 19,9 11,1 13,8 14,8 14,5 18,1
Obrat 25,4 20,6 26,6 21,4 23,5 37,9
Saldo

–14,3

–1,6

–1

–8,2

–5,5

1,7

Zdroj: MH SR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 06:41