StoryEditor

Mám vysoký cholesterol. No a čo?!

07.09.2004, 00:00

Slovo cholesterol sa skloňuje stále viac a viac. Poznajú ho už hádam aj malé deti. Väčšina z nás tuší, že cholesterol je nebezpečný. Vieme, že jeho vysoká hladina v krvi je hlavnou príčinou kardiovaskulárnych a celebrovaskulárnych príhod ako sú infarkty a mozgové porážky. Napriek tomu málokto vie, aká je tá jeho hladina cholesterolu a ak nám náhodou lekár zistil, že ju predsa len máme privysokú, väčšina z nás si povie: "No a čo, veď mi v podstate nič nie je, nemám žiadne ťažkosti."

Že sa to týka čoraz mladších ľudí dokázal aj tohtoročný projekt Rizikové faktory aterosklerózy u 40-ročných ľudí na Slovensku. Išlo o veľmi zaujímavý výskum, ktorý prebiehal v 8 slovenských mestách. Odborne ho viedla Slovenská asociácia aterosklerózy a Slovenská zdravotnícka univerzita s prispením MZ SR, spoločnosti Pfizer a nadácie Srdce rodiny. Praktickí lekári poslali pozvánky na kompletné vyšetrenie rizika srdcovo-cievnych ochorení všetkým svojim pacientom, ktorí v tomto roku dovŕšili 40 rokov. Poslaných bolo približne 7 500 pozvánok s podrobným vysvetlením, prečo by sa títo ľudia mali na vyšetrení zúčastniť. Prišla necelá tretina pozvaných. Inak povedané, dvaja z troch 40-ročných ľudí na Slovensku neprejavili záujem o takého vyšetrenie, ktoré zo zákona hradí zdravotná poisťovňa. Tým, ktorí prišli, lekár odmeral krvný tlak, urobil biochemické vyšetrenie krvi a vyhodnotil kardiovaskulárne riziko. Sledovala sa aj závažná porucha metabolizmu tukov, tzv. familiárna hypercholesterolémia. Ide o veľmi ťažké ochorenie, ktoré postihnutým nespôsobuje žiadne bolesti ani iné problémy. Prenáša sa génmi a jednoduchým odberom krvi sa dá zistiť, či nie ste "nositeľom" takéhoto nepríjemného génu. Prejavuje sa extrémne vysokými hladinami "zlého" LDL-cholesterolu. Týmto ľuďom už vo veľmi mladom veku hrozia typické choroby starších (infarkty, porážky, ischemická choroba srdca...).

Aké boli výsledky tohto výskumného projektu?
Dá sa povedať, že nijako prekvapujúce. Takmer šesť z desiatich 40-ročných ľudí na Slovensku má nejakú poruchu metabolizmu tukov, najčastejšie ide o vysokú hladinu cholesterolu v krvi. Závažnými formami dyslipidémie (vysoký cholesterol) trpí viac ako 10 % štyridsiatnikov, 12 % má komplexnú poruchu metabolizmu nazvanú "metabolický syndróm".
Viac ako polovica mužov a takmer polovica žien vo veku 40 rokov má nadváhu alebo už obezitu.

Slováci sú už raz takí. Sťažujú sa, kde sa dá, na čo sa dá a len málokto je ochotný urobiť niečo aj pre svoje vlastné zdravie. Ukázalo sa to aj v tomto výskumnom projekte. Len tretina ľudí sa aktívne stará o svoje zdravie a príde k lekárovi na jeho pozvanie. Ak ste náhodou medzi tými, čo premeškali túto príležitosť, nezúfajte. Pre všetkých 40-ročných ľudí na Slovensku je v zákone zakotvené, že majú nárok na vyšetrenie hladiny cholesterolu v krvi. Dokonca je takáto možnosť aj u 11- a 17-ročných detí a mládeže (aby sa predišlo závažným následkom spomínanej genetickej familiárnej hypercholesterolémii).
A čo v prípade, ak vám, nedajbože, zistia, že váš cholesterol je príliš vysoký a ohrozuje vás infarktom alebo porážkou? Dobrá správa pre vás je, že dnes už lekári vedia veľmi účinne a bezpečne bojovať s vysokým cholesterolom a následne aj aterosklerózou, ktorú spôsobuje a ktorá nám tak komplikuje život.

Vedci na celom svete vynakladajú už desaťročia obrovské úsilie a prostriedky na výskum tejto novodobej epidémie.
Najväčšia farmaceutická spoločnosť na svete PFIZER zaujíma vedúce postavenie v tomto výskume a vedci v jej laboratóriách hľadajú stále nové a nové možnosti, ako bojovať s týmto civilizačným ochorením. Aj u nás na Slovensku je od spoločnosti Pfizer už 5 rokov na trhu dostupný najúspešnejší liek všetkých čias -- preparát zo skupiny statínov na účinné zníženie cholesterolu v krvi. Tento liek je pre svoje vlastnosti momentálne najpredávanejším liekom na svete a stal sa ako prvý (a dosiaľ jediný) 2x liekom roka. Objav statínov je pre ľudstvo taký významný, že sa prirovnáva k objavu antibiotík. Ich pravidelné a dlhodobé užívanie významne znižuje riziko úmrtia na infarkt myokardu alebo ischemickú chorobu srdca, rovnako sa vo významnej miere znižuje aj výskyt mozgovej porážky.
Celosvetovo sa odhaduje, že statínmi by malo byť podľa najnovších odporúčaní liečených asi 200 miliónov ľudí, ale v skutočnosti sa na vysokú hladinu cholesterolu lieči len asi 25 miliónov ľudí na svete. U nás na Slovensku je počet liečených pacientov do 100 000. Alarmujúce je, že až približne 700 000 ďalších ľudí by malo dostávať medikamentóznu liečbu na zníženie cholesterolu.
Prečo je to také dôležité? V najnovších klinických štúdiách sa jednoznačne potvrdilo, že čím nižšie sú hodnoty tzv. "zlého cholesterolu" (LDL-cholesterol), tým menšie má pacient riziko, že sa u neho vyvinie ischemická choroba srdca, prípadne, ak ju už má, že bude mať nejaké nepríjemné komplikácie, napr. záchvat angíny pektoris, spomínaný infarkt alebo dostane cievnu príhodu. Čo si často neuvedomujeme je to, že práve spomínané komplikácie môžu byť až v polovici prípadov prvým (a, bohužiaľ, niekedy aj posledným) varovaním, že pacient má aterosklerózu.
Mechanizmus účinku statínov nespočíva len v znižovaní cholesterolu v krvi. Veľmi významnými účinkami, ktoré sa dostávajú čoraz viac do centra pozornosti sú práve tzv. "nelipidové" účinky. Dnes je už známe, že statíny majú protizápalové účinky, zlepšujú funkciu buniek v cievnej stene, pôsobia protizrážanlivo a výsledkom je práve stabilizácia aterosklerotického plaku, to znamená, že tieto lieky pôsobia proti rozvoju aterosklerózy (poškodeniu ciev). Medzi jednotlivými zástupcami statínov sú, samozrejme, väčšie alebo menšie rozdiely, ako dokázali výsledky najnovšieho výskumu. Len pri niektorých je dokázané, že dokážu zastaviť proces aterosklerózy, a že rizikoví pacienti profitujú z liečby už v prvom mesiaci od začiatku užívania.
Aj do budúcnosti sa od tejto skupiny liekov veľa očakáva. Prebieha výskum ich použitia aj napr. na Alzheimerovu chorobu a veľmi sľubné výsledky sa ukazujú aj v liečbe osteoporózy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 16:35