StoryEditor

Sektorový operačný program pre priemysel a služby

16.03.2004, 23:00
Prostredníctvom Sektorového operačného programu Priemysel a služby, ktorý je v gescii ministerstva hospodárstva, bude môcť Slovensko po vstupe do EÚ čerpať finančné prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Na roky 2004 až 2006 bolo z fondu alokovaných 113,76 mil. eur.

Prostredníctvom Sektorového operačného programu Priemysel a služby, ktorý je v gescii ministerstva hospodárstva, bude môcť Slovensko po vstupe do EÚ čerpať finančné prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Na roky 2004 až 2006 bolo z fondu alokovaných 113,76 mil. eur. Oprávnené náklady jednotlivých projektov sa však začnú preplácať až po 1. máji. Dovtedy si žiadatelia musia projekty financovať z vlastných zdrojov. Sektorový operačný program Priemysel a služby na roky 2004 -- 2006 prispeje k naplneniu strategického cieľa v Národnom rozvojovom pláne SR tak, aby sme do roku 2006 dosiahli úroveň prevyšujúcu 50 % z priemerného HDP na obyvateľa v krajinách únie. V rámci sektorového operačného programu Priemysel a služby ide o rast konkurencieschopnosti priemyslu a služieb s využitím rozvoja domáceho rastového potenciálu. V tomto prípade je to podpora a rozvoj nových a existujúcich podnikov i vybraných služieb, podnikania, inovácií, vedomostí a aplikovaného výskumu. Ďalej je to úspora energie a využitie jej obnoviteľných zdrojov, budovanie a rekonštrukcia infraštruktúry, rozvoj zahraničnej spolupráce. Rozvoj cestovného ruchu predpokladá vytvorenie priaznivých podmienok na jeho dynamizáciu pri využití našich možností vrátane kultúrnych a historických pamiatok. Pôjde teda o budovanie a rekonštrukciu infraštruktúry cestovného ruchu, jeho propagáciu a tvorbu finančného systému, ako aj podporu podnikateľských aktivít. Jednotlivé opatrenia Sektorového operačného programu Priemysel a služby sa budú realizovať s pomocou štátu alebo cez individuálne projekty. Za implementáciu u konečných prijímateľov pomoci zodpovedajú Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania, Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu a Slovenská agentúra pre cestovný ruch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 09:52