StoryEditor

Špičkový kôň je spoločenskou prestížou

25.03.2004, 23:00

Ak máte dostatok peňazí, nemusíte investovať len do drahých áut či impresionistov. Prestížou môže byť napríklad aj čistokrvný šľachtený kôň. "Kúpa koňa z osvedčeného čistokrvného chovu s kvalitným viacgeneračným rodokmeňom a potrebnými dokladmi predstavuje pre mnohých záujemcov určitý honor," hovorí riaditeľ Národného žrebčína v Topoľčiankach Michal Horný. Najznámejším plemenom je na Slovensku anglický plnokrvník. Ten sa využíva na dostihy.
Podľa riaditeľa štátneho podniku Závodisko Mariána Šurdu je anglický plnokrvník akýmsi aristokratom medzi ostatnými plemenami koní. Svoju kolísku má na Britských ostrov a je šľachtený vyše dvesto rokov. Je to luxus, ktorý by nemal poznať nedostatok. "Z tohto dôvodu majiteľom koňa môže byť len ten, kto na to má prostriedky a je ochotný investovať ich do rizikového prostredia," upozorňuje Šurda. Nikde totiž nie je podľa jeho slov napísané, že práve ten konkrétny kôň bude na dostihoch vyhrávať. Byť majiteľom dostihového koňa s víziou zisku je viac-menej ilúzia. "Dostihy sú súčasťou spoločenskej prestíže, ťažko možno hovoriť o investíciách," upozorňuje Šurda.
V súčasnosti sa množstvo koní na Slovensku pohybuje okolo sedemtisíc registrovaných jedincov. Približne pätnásť percent záujemcov si kupuje kone na ich ďalšie športové využitie. Teda na rôzne druhy športovej disciplíny a následný chov. Ďalších tridsať percent sa využíva na chov. Viac než polovica záujemcov na rekreačné jazdenie, relax a oddych. Práve posledný dôvod je často motiváciou pre rodinné a malé súkromné podniky zaoberajúce sa agroturistikou. Táto forma pobytov je totiž jedným z najviac sa rozvíjajúcich sektorov cestovného ruchu v krajine. Istá časť koní z ťažných plemien sa využíva aj na prácu, napríklad v lesoch.

Záujem o kúpu koní po roku 1989 stúpol. Výška dopytu je, samozrejme, priamo úmerná hlavne ekonomickej situácii záujemcov o chov koní v jednotlivých krajinách. Platí, že čím vyššia je kúpna sila a solventnejšie vrstvy, tým viac sa darí koňom. Najmä tým drahším. V tuzemskom chove dochádza každoročne približne k štyristo- až šesťstokrát k zmenám majiteľa koňa. Čiže možno predpokladať, že bol uskutočnený predaj alebo nákup koňa. Dovoz koní zo zahraničia na Slovensko predstavuje mizivé percento. "Národný žrebčín predá každoročne približne 90 -- 100 koní, pričom export predstavuje viac ako 75 percent z celkového predaja koní," konštatuje riaditeľ štátneho podniku.

V porovnaní s okolitými krajinami možno povedať, že momentálne prevyšuje ponuka nad dopytom koní. Napríklad v Nemecku vychádza množstvo časopisov, v ktorých je mesačne uverejnených okolo tritisíc ponúkaných koní na predaj. Ceny závisia od plemena, pohlavia, stupňa výcviku a športovej alebo chovateľskej kariéry a pohybujú sa v rôznych reláciách, pričom pri 80 percentách koní nie je stanovená cena a určuje sa dohodou.

01 - Modified: 2002-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tendre 02 - Modified: 2002-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tam, kde archivári mlčia, začínajú hovoriť archívy 03 - Modified: 2002-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Baltický plynovod
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 17:31