StoryEditor

Široké možnosti zapojenia a medzinárodnej spolupráce

18.05.2004, 00:00
Dôležitou súčasťou politík Európskej únie je štrukturálna politika, ktorej hlavným cieľom je odstraňovanie nerovností v ekonomickej a sociálnej oblasti medzi jednotlivými regiónmi Európskej únie.

Na realizáciu štrukturálnej politiky ES slúžia štrukturálne fondy a Kohézny fond, do ktorého patria: Európsky fond regionálneho rozvoja (ERDF), Európsky sociálny fond (ESF), Európsky poľnohospodársky záručný a podporný fond (EAGGF) a Finančný nástroj na podporu rybolovu (FIFG).

ŠTRUKTURÁLNE FONDY. Prostriedky zo štrukturálnych fondov sú vo všeobecnosti určené na menšie projekty v oblastiach ako ekonomický rozvoj, priemysel, služby, doprava, životné prostredie, poľnohospodárstvo, rozvoj vidieka, rybolov a ľudské zdroje. Prideľujú sa na základe presne stanovených pravidiel so zámerom dosiahnuť jeden z troch cieľov regionálnej politiky EÚ.
Obsah a rozsah využitia štrukturálnych fondov sa stanovuje v programových dokumentoch. Základnými programovými dokumentmi, ktoré určujú prerozdelenie prostriedkov zo štrukturálnych fondov určených pre SR sú Národný rozvojový plán a operačné programy.

IS A ŠTRUKTURÁLNE FONDY. Problematiku informačnej spoločnosti rieši Operačný program Základná infraštruktúra (OP ZI) pod prioritou 3 - Lokálna infraštruktúra ako opatrenie 3.2 - Budovanie a rozvoj informačnej spoločnosti pre verejný sektor.
Riadiacim orgánom pre OP ZI je Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR. Medzi kompetencie riadiaceho orgánu patrí vypracovanie programových dokumentov, realizácia programu, zriadenie výberovej komisie pre projekty, monitorovanie a hodnotenie realizácie schválených projektov. Odbor informatizácie spoločnosti MDPT SR aktívne spolupracoval s predstaviteľmi MVaRR SR na príprave Operačného programu ZI ako i Programového doplnku k tomuto programu.

KOMUNITÁRNE PROGRAMY. Medzi najvýznamnejšie komunitárne programy týkajúce sa budovania IS, do ktorých je Slovenská republika zapojená, patria IDA, eCONTENT, eSAFE, eTEN a v neposlednom rade 6. rámcový program. Všetky uvedené programy s výnimkou 6. rámcového patria do pôsobnosti odboru informatizácie spoločnosti pri MDPT SR.
V stručnosti:
IDA - je strategická iniciatíva DG Enterprise Európskej komisie, ktorá využíva pokrok v informačných a komunikačných technológiách na podporu rýchlej a efektívnej elektronickej výmeny informácií v rámci Európskej únie. Kľúčovým cieľom programu je zefektívniť rozhodovacie procesy spoločenstva, uľahčiť fungovanie jednotného vnútorného trhu a urýchliť zavádzanie jednotlivých politík.
E-Content - je trhovo orientovaný program Európskej únie a asociovaných krajín pre oblasť informatizácie spoločnosti. Zameriava sa na podporu prístupu k vysoko kvalitným digitálnym produktom a službám, vznikajúcim v spolupráci verejného a súkromného sektora. Ďalším cieľom je posilnenie tvorby aplikácií v mnohojazyčnom a multikultúrnom prostredí, zlepšenie dynamiky trhu s digitálnym prostredím a rozvinutie širokej európskej spolupráce.
E-Safe - je jedným z cieľov Akčného plánu krajín EÚ e-Europe 2002 (resp. 2005) a kandidátskych krajín e-Europe+: "lacnejší, rýchlejší a bezpečnejší internet" a program e-Safe je v súlade s týmto zámerom. Je logicky previazaný s programom e-Content, ktorý rozvíja samotné využívanie obsahu internetu.
E-TEN - je program orientovaný na trans - Európske šírenie elektronických služieb, ktoré sú vo verejnom záujme. Z vecného hľadiska je tento komunitárny program previazaný s programami IDA a e-CONTENT.

KOMUNITÁRNY PROGRAM IDA. Komunitárny program IDA (Interchange of Data between Administrations - výmena informácií medzi verejnými správami) je strategickou iniciatívou DG Enterprise Európskej komisie, ktorá využíva pokrok v informačných a komunikačných technológiách na podporu rýchlej a efektívnej elektronickej výmeny informácií v rámci Európskej únie. Kľúčovým cieľom programu je zefektívniť rozhodovacie procesy spoločenstva, uľahčiť fungovanie jednotného vnútorného trhu a urýchliť zavádzanie jednotlivých politík.
Od 1. januára 2005 sa program IDA zmení na IDAbc (Interoperable Delivery of pan-European eGovernment Services to Public Administrations, Businesses and Citizens), ktorý bude naďalej pokračovať v presadzovaní cieľov programu IDA a zároveň sa bude úzko zameriavať na dodávanie paneurópskych e-Government služieb súkromnému sektoru a občanom.
Koordinátorom programu IDA na Slovensku je Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT SR), odbor informatizácie spoločnosti. Národným koordinátorom programu IDA II je Mgr. Zuzana Mazanová. MDPT SR v rámci programu IDA úzko spolupracuje s Úradom vlády SR.

DIGITÁLNTY OBSAH. eContent, alebo inými slovami digitálny obsah, je trhovo orientovaný program Európskej únie a asociovaných krajín pre oblasť informatizácie spoločnosti. Zameriava sa na podporu prístupu k vysoko kvalitným digitálnym produktom a službám, vznikajúcim v spolupráci verejného a súkromného sektora. Ďalším cieľom je posilnenie tvorby aplikácií v mnohojazyčnom a multikultúrnom prostredí, zlepšenie dynamiky trhu s digitálnym prostredím a rozvinutie širokej európskej spolupráce.
Digitálnym (elektronickým) obsahom sa v tomto prípade rozumie obsah všetkých on-line informácií a služieb od webových portálov cez služby mobilných operátorov a bezdrôtové aplikácie až po digitálnu televíziu a širokopásmové video. Služby tohto druhu môžu byť z rôznych oblastí, ktorými sú napríklad: právne/administratívne/inštitucionálne údaje, umenie, kultúrne dedičstvo, archívy, knižnice, finančné a ekonomické údaje, zábavno-informačné materiály, zemepisné údaje, doprava a turistické informácie, na lokalitu viazané služby na miestnej úrovni, dáta týkajúce sa zdravia, bezpečnosti a ochrany zákazníkov, vedecké a technické informácie.

CIELE PROGRAMU E-CONTENT. Program eContent má za cieľ zlepšiť prístup k verejným informáciám a rozšíriť ich využívanie. Patria sem experimenty v konkrétnych projektoch, ktorými sa demonštruje použitie informácií verejného sektora na tvorbu služieb a produktov s pridanou hodnotou a zriadenie európskych zbierok digitálnych dát. Ďalším cieľom je podpora vytvárania obsahu vo viacjazyčnom a multikultúrnom prostredí podporou nových partnerstiev, prijatím viacjazyčných a multikultúrnych stratégií s posilnením jazykovej infraštruktúry. Medzi ciele patrí aj zvyšovanie dynamiky trhu s digitálnym obsahom, preklenutie rozdielov medzi priemyslom týkajúcim sa digitálneho obsahu a kapitálovými trhmi, obchodovanie s autorskými právami medzi účastníkmi trhu s digitálnym obsahom, vývoj a zdieľanie spoločnej vízie vývoja trhu s digitálnym obsahom.
Program e-Content plus sa bude zameriavať na štyri typy digitálneho obsahu - informácie verejného sektoru (hlavne geografické údaje), vzdelávací obsah, kultúrny obsah a vedecko-výskumný obsah. Jeho cieľom bude hlavne odstránenie bariér (jazykových, kultúrnych, legálnych, organizačných, technických atď.), ktoré bránia digitálnemu obsahu v oblastiach verejného záujmu v použiteľnosti, vyhľadávaniu a spolupráci. Zároveň bude mať za cieľ uľahčiť kooperáciu v oblasti digitálneho obsahu na medzinárodnej úrovni.
Komunitárny program e-Content plus by mal nadviazať na program e-Content automaticky po jeho ukončení, tzn. v roku 2004. Bývalý odbor ŠIS a IS na MŠ SR predložil návrh na schválenie zapojenia Slovenskej republiky do programu e-Content v rokoch 2003 a 2004. Plnoprávna účasť Slovenskej republiky na komunitárnom programe e-Content však minister školstva M. Fronc odsunul na neurčito. V súčasnosti materiál zapojenia SR do programu e-Content pripravuje odbor informatizácie spoločnosti na MDPT SR. Jeho koordinátormi sú Ing. Peter Bíro a Ing. Valentína Michálková.

ČESKÉ PROGNÓZY. Prognózy Českej republiky týkajúce sa účasti v programe e-Content sú veľmi optimistické a podľa slov jej zástupcov českí podávatelia projektov získali už v roku 2003 približne raz toľko, ako predstavuje vstupenka ČR na roky 2003 a 2004. Slovenská republika zostáva teda poslednou nezapojenou krajinou spomedzi členských štátov EÚ a kandidátskych krajín. Od 1. mája 2004 sa Slovensko vstupom do EÚ automaticky do programu zapojí.

BEZPEČNEJŠÍ INTERNET. Bezpečnejší internet (formálne označovaný aj ako eSafe) je jedným z cieľov Akčného plánu krajín EÚ eEurope 2002 (resp. 2005) a kandidátskych krajín eEurope+: "lacnejší, rýchlejší a bezpečnejší internet" a program eSafe je v súlade s týmto zámerom. Je logicky previazaný s programom eContent, ktorý rozvíja samotné využívanie obsahu internetu. Program eSafe poskytuje financie na aktivity, ktoré sa zaoberajú nelegálnym a škodlivým obsahom na Internete. Zameriava sa najmä na vytváranie bezpečnejšieho prostredia (napr. vytvorením Európskej siete "horúcich liniek" - hot lines, ktoré budú prijímať sťažnosti od verejnosti o ilegálnom obsahu), ďalej na rozvoj filtrovacích a hodnotiacich systémov, na zvyšovanie povedomia bezpečnejšieho používania Internetu a na podporné akcie programu.

DRUHÁ FÁZA. Program Bezpečnejší internet bol pôvodne plánovaný na obdobie štyroch rokov - 1999 až 2002. (Pracovný program Akčného plánu bezpečnejší internet 1999 - 2002) Európsky parlament a rada sa rozhodli o jeho rozšírenie na ďalšie dva roky 2003 - 2004. (Pracovný program Akčného plánu bezpečnejší internet 2003 - 2004) Počas tohto obdobia ("druhá fáza") je cieľom zabezpečiť rozsiahlejšie prepojenie s národnými programami a akčnými plánmi, zlepšené výmenou informácií a overených praktík medzi aktivitami členských krajín ako i medzi akčnými oblasťami programu. Rozsah programu je rozšírený o nové on-line technológie vrátane mobilného a širokopásmového obsahu, on-line hier, peer-to-peer sietí a všetkých foriem real-time komunikácie ako napr. chat (pokec) a instant messages (okamžité správy), v prvom rade s cieľom zlepšenia ochrany detí a neplnoletých. EK plánuje pripraviť návrh na pokračovanie programu s názvom Bezpečnejší internet plus, ktorý by pokrýval obdobie 2005 - 2008.

SÚČASNÝ STAV Z POHĽADU SR. Pôvodný odbor pre ŠISaIS na MŠ SR predložil EK záujem Slovenskej republiky o pripojenie v rokoch 2003 - 2004. Plnoprávnu účasť Slovenskej republiky sme neschválili a automatický sme sa stali participujúcim členom až teraz od 1. mája 2004. Účastníci z pristupujúcich krajín sa budú môcť zúčastniť na programe na roky 2003 - 2004, pričom financovanie zo strany spoločenstva bude zabezpečené. V procese vyhodnocovania návrhov sa budú účastníci považovať ako keby boli členmi EÚ a po úspešnom výbere návrhu EK bude brať do úvahy financovanie týchto účastníkov od 1. 5. 2004. EK zverejnila oficiálnu výzvu na predkladanie návrhov, ktoré budú môcť predkladať štátne a samosprávne orgány a inštitúcie, neziskové organizácie, výskumné centrá a univerzity. Termíny na podávanie návrhov na realizáciu pracovného programu 2003 - 2004 sú 14. november 2003 (prvý termín), 16. marec 2004 (druhý termín) a posledný tretí termín 15. jún 2004. Koordinátormi programu sú Ing. Peter Bíro a Ing. Branislav Zumrík.

SIEŤ ELEKTRONICKÝCH SLUŽIEB. Komunitárny program eTEN, alebo inými slovami trans-Európska sieť elektronických služieb, je iniciatívou Európskej komisie, ktorá má za účel urýchliť rozšírenie služieb informačnej spoločnosti v trans-európskom priestore. Vychádza z cieľov iniciatívy eEurope a jeho úlohou je prispieť k zvýšeniu konkurencieschopnosti vnútorného trhu. Základ programu eTEN tvorí politika trans-európskych sietí (TEN), stanovená Európskou úniou a vládami členských krajín na odstránenie bariér voľného pohybu osôb, tovaru a služieb v rámci Európy pri budovaní spoločného trhu. eTEN je vybudovaný na predošlom EuroISDN projekte, ktorého cieľom bola technická harmonizácia ako platforma pre služby. V roku 1997 boli prijaté prvé smernice, ktoré dali programu dnešnú podobu.
Program eTEN podporuje rozšírenie digitálnych služieb v oblastiach elektronickej verejnej správy (eGovernment), elektronického zdravotníctva (eHealth), elektronického vzdelávania (eLearning), vytvorenia rovnakých podmienok na prístup k informačnej spoločnosti (eInclusion), služieb v oblasti dôvery a bezpečnosti (Trust and Security) ako aj v oblasti služieb pre malé a stredné podnikanie (eBusiness). Komunitárny program eTEN poskytuje finančnú asistenciu konzorciám zložených zo súkromných a verejných organizácií a umožňuje sprístupniť kvalitné digitálne služby v celej Európe. Financovanie sa sústreďuje hlavne na rozhodujúcu fázu počiatočného rozšírenia digitálnej služby a na financovanie fázy uvedenia digitálnej služby na trh.
Rozšírením Európskej únie v máji 2004 sa možnosti poskytovania cezhraničných elektronických služieb znásobia. Komunitárny program eTEN bude plne prístupný novým členským štátom od 1. mája 2004. Zámerom Európskej komisie (EK) je, aby sa program eTEN stal hlavným nástrojom napĺňania záväzkov z akčného plánu iniciatívy eEurope2005. Každý rok EK schvaľuje Pracovný program pre eTEN rozdelený do oblastí, na ktoré sa vzťahujú výzvy na podávanie návrhov (calls for proposals) v súlade s pravidlami účasti na projektoch a pravidlami výberu projektov.

SÚČASNÝ STAV Z POHĽADU SR. Koncom februára 2004 Európska komisia zverejní nové kolo výzvy na podávanie návrhov na financovanie projektov z rozpočtu programu eTEN, do ktorého sa môžu so svojimi projektmi zapojiť i firmy alebo verejné inštitúcie zo Slovenska. Národným kontaktným bodom pre Slovensko je Ing. Valentína Michálková.

Ďalšie informácie o informačnej spoločnosti, štrukturálnych fondoch a komunitárnych programoch EÚ nájdete v elektronickej podobe na www.efocus.sk

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 14:36