StoryEditor

Monika Flašíková Beňová: Mám obavy z koalície so SNS

07.07.2006, 00:00
"Lepšia by bola koalícia s HZDS a s niektorou z bývalých koaličných strán. Smer s HZDS mohli vytvoriť istú vyjednávaciu dvojicu a mohli lepšie uvážiť, koho pribrať do koalície." Europoslankyňa a podpredsedníčka Smeru-SD Monika Flašíková Beňová v rozhovore pre HN.

Európski socialisti pozastavia členstvo Smeru za spojenie so SNS. Vedel Robert Fico vopred o týchto rizikách?
- Určite. Hovorili o tom predseda strany európskych socialistov pán Rasmussen, predseda frakcie európskych socialistov pán Schulz. Boli sme v dennodennom kontakte a ani ostatní kolegovia neboli takouto koalíciou nadšení. Netvrdím, že všetci, ale veľká časť.
Ešte deň pred rokovaním predsedníctva bolo vo vedení Smeru viac ľudí, ktorým sa toto zloženie koalície nepáčilo. Čo sa stalo, že ste nakoniec ostali sama?
- Pravdepodobne sa kolegovia z predsedníctva, aj keď nie všetci s nadšením, rozhodli pre túto alternatívu z dôvodu, že pán predseda ju predstavil ako najracionálnejšiu. Zároveň upozornil na riziká, ktoré by mohli vzniknúť, ak by táto koalícia rýchlo nevznikla. Tie riziká sa týkali najmä rokovaní SDKÚ s HZDS.
Bola alternatíva spojenia SDKÚ s HZDS natoľko reálna, že prevážila hrozbu medzinárodného odsúdenia Smeru?
- Neviem, či bola reálna. Ale pre mňa ani takáto hrozba nebola dôvodom, aby som nevyslovila obavu pred vznikom nešťastnej koalície so SNS. Moje názory sa nezmenili ani dnes. Lepšia by bola koalícia s HZDS a s niektorou z bývalých koaličných strán. Smer s HZDS mohli vytvoriť istú vyjednávaciu dvojicu a mohli lepšie uvážiť, koho pribrať do koalície.
Ako podpredsedníčka strany ste nikoho v predsedníctve nepresvedčili o správnosti vášho postoja. Nepovažujete to za svoje zlyhanie?
- Čiastočne by som to mohla považovať za svoje zlyhanie. Ale už som sa naučila, že v politickej strane nemusia mať všetci rovnaké názory. Neznamená to, že niektorí sú horší a niektorí lepší. Ak niektorá názorová línia v danom okamihu nie je úspešná, neznamená to, že nie je správna alebo že by aktéri mali z toho vyvodzovať nejaké dôsledky.
Ale vyzerá to tak, že nemáte žiaden dosah na rozhodnutia v strane. Z toho pre seba nevyvodíte žiadne dôsledky?
- Som naďalej podpredsedníčkou Smeru, som členkou predsedníctva a užšieho vedenia a snažím sa toto svoje postavenie využívať na to, aby som hovorila o témach, ktoré považujem za dôležité. Pracujem v Európskom parlamente, reprezentovala som tam našu stranu a budem ju aj ďalej reprezentovať bez ohľadu na to, aké rozhodnutie na vytvorenie koalície padlo. Som presvedčená, že v Smere je množstvo šikovných a presvedčených ľudí. Nemienim sa vzdať súboja o to, aby tieto európske sociálne hodnoty boli v Smere prelobované.
Pred tromi mesiacmi vás stiahli z kandidátky aj z plánu byť ministerkou zahraničných vecí. Tušili ste už vtedy, že Fico ráta s alternatívou v podobe koalície so SNS?
- Nie. Bolo to čisto moje rozhodnutie a nebolo podmienené úvahami o Robertovi Ficovi, jeho plánoch a predstavách. Keby som tak neurobila vtedy, dnes by som to urobila preto, že podporujem stanovisko našej frakcie nemohla by som byť ministerkou zahraničných vecí vo vláde, ktorú nepovažujem za šťastnú.
Nie je fakt, že sa Smer spojil s SNS, dôkazom, že Robert Fico svoju sociálno-demokratickú orientáciu viac deklaruje ako skutočne napĺňa?
- Ak to mám hodnotiť cez optiku európskej sociálnej demokracie, Smer je štandardnou sociálno-demokratickou stranou. V Smere nie sú len ľavičiari, je tam veľa ľudí, ktorí sú skôr pri ľavom strede. Tak sme Smer nakoniec aj zakladali. Je tu však veľký problém - spolupráca so stranou, ktorá nie je prípustná na základe charty európskych sociálnych demokratov, ktorá hovorí, že tieto strany nebudú spolupracovať vo vládach a nebudú podporovať politikov, ktorí vystupujú takým spôsobom, ako niektorí predstavitelia SNS. Chápem ich výhrady voči SNS.
Aké je teraz postavenie vaše a vašich dvoch kolegov v socialistickej frakcii?
- Bola som veľmi milo prekvapená stanoviskom šéfa našej frakcie, ktorý sa pred celou frakciou vyjadril, že vždy bude stáť za mnou a mojimi kolegami, že naše pozície a postoje boli vždy čitateľné a jednoznačné a že v tejto chvíli vôbec nemieni vyvodzovať akékoľvek konzekvencie voči nám trom ako poslancom zo Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 05:11