StoryEditor

Rozpočet hlavným bodom schôdze NR SR

28.11.2005, 15:10
Autor:
TASRTASR
Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu bude hlavným bodom decembrovej schôdze parlamentu, ktorú predseda NR SR zvolal na 6. decembra. Podľa návrhu by mali príjmy štátneho rozpočtu na rok 2006 dosiahnuť 268,2 miliardy Sk, výdavky 330,2 miliardy Sk a schodok sa predpokladá 62 miliardy Sk.

Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu bude hlavným bodom decembrovej schôdze Národnej rady SR, ktorú predseda parlamentu Pavol Hrušovský zvolal na 6. decembra.
Podľa návrhu by mali príjmy štátneho rozpočtu na rok 2006 dosiahnuť 268,2 miliardy Sk, výdavky 330,2 miliardy Sk a schodok sa predpokladá 62 miliardy Sk. Politické diskusie o štátnom rozpočte sa už pomaly rozbiehajú a podľa premiéra Mikuláša Dzurindu existuje priestor na úpravy, nie však na úkor deficitu rozpočtu.
Na programe 52. schôdze NR SR je 81 bodov. Poslanci budú rokovať o 26 zákonoch v prvom čítaní, 33 právnych normách v druhom čítaní a 20 návrhoch a správach. Čaká ich aj rozhodovanie o prezidentom vrátenej novele zákona o slobodnom prístupe k informáciám, podľa ktorej mali byť platy a odmeny štátnych a verejných funkcionárov platených z daní občanov verejné.
Poslanci v druhom čítaní rozhodnú o viacerých normách, ktoré predkladá minister financií. Čaká ich hlasovanie o novele zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, o novele zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, SIS, Zboru väzenskej a justičnej stráže, železničnej polície. Nezávislý poslanec Ladislav Polka chce pozmeňujúcim návrhom k tomuto zákonu zrušiť právomoc ministra vnútra preložiť vedúcich pracovníkov Policajného zboru na inú funkciu bez udania dôvodu, s čím minister Vladimír Palko nesúhlasí.
Poslancom zastupiteľstiev samosprávnych krajov by sa od budúceho roka mala ohraničiť výška odmien, čo predpokladá vládny návrh novely zákona o samospráve vyšších územných celkov (VÚC), o ktorej bude rozhodovať parlament. Poslanci rozhodnú aj o novele zákona o mene a priezvisku, podľa ktorej si slovenskí občania s ďalším štátnym občianstvom budú môcť zvoliť používanie svojho priezviska v podobe, ktorá je v súlade s právom alebo tradíciou tohto druhého štátu.
Parlament sa bude zaoberať návrhmi na vyslanie 75 vojakov do misií na Balkáne a o zlúčení dvoch slovenských jednotiek v Afganistane do jednej operácie pod vedením NATO. V prvom čítaní poslanci prerokujú aj tri poslanecké návrhy novely zákona o koncesionárskych poplatkoch. Rozhodnú tiež o komunistickom návrhu ústavného zákona, podľa ktorého ak poslanec z vlastného rozhodnutia opustí politickú stranu, za ktorú kandidoval, jeho mandát by nemal zaniknúť, ale do konca volebného obdobia by sa nemal uplatňovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 02:31