StoryEditor

Pred voľbami do VÚC sa sformovali tri opakujúce sa bloky

14.10.2005, 19:12
Autor:
TASRTASR

Pred pondelkovou uzávierkou na podanie kandidačných listín do volieb do orgánov vyšších územných celkov (VÚC) sú vo väčšine krajov už sformované predvolebné koalície. Okrem špecifického Nitrianskeho kraja, kde sa vytvorila tzv. veľká slovenská koalícia (ĽS-HZDS, KDH, Smer, SDKÚ a SNS), sú pozorovateľné tri hlavné bloky.
Prvý blok je zložený zo stredopravých politických subjektov SDKÚ, DS a KDH. Takéto koalície vznikli zatiaľ v Trnavskom, Banskobystrickom, Žilinskom, Prešovskom a Bratislavskom kraji (bez KDH). Tandem SDKÚ - DS doplní v Košickom kraji ĽS-HZDS a Strana Zelených Slovenska.
V Trenčianskom kraji (TSK) sa kresťanskí demokrati nepridali k SDKÚ a DS, ale uprednostnili druhý opakujúci sa blok Smer-SD, HZD a SF (v TSK ich doplnila aj SNS). Takéto zoskupenie strán vytvorilo okrem Trenčianskeho koalíciu doteraz aj v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Spolupracujúce strany Smer-SD a HZD nahradili slobodných v Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji stranami SNS a ANO. V Košickom kraji pôjde do volieb duo Smer-SD a HZD samostatne.
Pod názvom Národný blok vznikla zatiaľ v Trnavskom, Trenčianskom, Banskobystrickom, Žilinskom a v Prešovskom kraji koalícia ĽS-HZDS a dvoch menších národniarskych subjektov - Zjednotenej SNS a Pravej SNS.
V špecifickom Nitrianskom samosprávnom kraji má dnes väčšinu SMK, najsilnejšie slovenské politické subjekty (Smer-SD, ĽS-HZDS, SDKÚ, KDH a SNS) preto v tomto kraji uzatvorili dohodu o spolupráci. Ďalšiu koalíciu tu vytvorili ZSNS, PSNS, ANO, SF a HZD.
Vo voľbách do ôsmich VÚC, ktoré sa uskutočnia 26. novembra, si občania zvolia 412 poslancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:29