StoryEditor

Horské sídla sa obávajú vyľudňovania

18.11.2005, 17:07
Autor:
TASRTASR

Zohľadniť náročnosť podmienok v horských sídlach na Slovensku v nadmorskej výške nad 600 m požadujú ich zástupcovia v spoločnom stanovisku, ktoré prijali na dnešnom mimoriadnom stretnutí vo Vysokých Tatrách.
Predseda Asociácie horských sídiel SR a primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš informoval, že jednou z požiadaviek je zohľadniť nadmorskú výšku pri prerozdeľovaní dane z príjmu fyzických osôb a následne od roku 2007 pamätať na rozvoj tohto špecifického územia pri tvorbe štátneho rozpočtu. "Stretnutie potvrdilo, že treba vyrovnať rozdiely medzi obcami v nížinách a horských sídlach. Vykurovacie obdobie trvá u nás aj desať mesiacov a čím je drahší plyn, tým viac sa tieto nožnice otvárajú," zdôraznil primátor.
Horské sídla majú zvýšené náklady aj na zimnú údržbu ciest a chodníkov. Život tam je čoraz drahší, preto ľudia odchádzajú do nižšie položených miest a obcí. Podobne aj prevádzkovatelia služieb smerujú do podhoria, kde sú nižšie prevádzkové náklady. Ľudia z hôr tak musia viac cestovať.
Väčšina horských sídiel sa nachádza v chránených oblastiach, z čoho vyplývajú obmedzenia, ktoré nie sú kompenzované.
Splnomocnenec vlády pre reformu verejnej správy Viktor Nižňanský doplnil, že v mnohých krajinách sa darí uplatňovať špecifické prístupy vo vzťahu k horským sídlam. Vyslovil sa za riešenie nastolených problémov aj na Slovensku: "Tento podnet z Asociácie horských sídiel bude určite diskutovaný aj na ministerstve financií a verím, že aj vo vláde." Podľa Nižňanského treba veci zdokladovať a súčasne vypracovať štatút horského sídla.
Podľa predseduj Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Sýkoru nejde o spor severu proti juhu, ale o zreálnenie nákladov. "Do hôr ľudia chodia kvôli životnému prostrediu, ktoré by sme mali zveľaďovať. Ceny plynu sa zvyšujú a domácnosti prechádzajú na lacnejšie palivá, ktoré znečisťujú ovzdušie. Treba preto hľadať možnosti ako zmierniť dopad rastúcich nákladov na život v horských sídlach".
Na Slovensku je 241 sídiel, ktoré sú v nadmorskej výške nad 600 metrov. Žije v nich asi 400 tisíc obyvateľov a zaberajú viac ako 11 percent územia SR.
Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:46