StoryEditor

Bugár: SMK má záujem na tom, aby sa dostala do budúcej vlády

18.06.2006, 12:16
Autor:
TASRTASR

Strana maďarskej koalície (SMK) má záujem byť súčasťou budúcej vlády.
"Máme samozrejme záujem na tom, aby sme sa dostali do vlády, ktorá aj programovo bude chcieť pokračovať v tých pozitívnych trendoch, ktoré sme minimálne počas tohto volebného obdobia nastavili," vyhlásil predseda SMK Béla Bugár. Bližšie podrobnosti nechcel zatiaľ povedať. Jedna vec je podľa neho, aby tri pravicové strany boli v budúcej vláde, druhá zase reálne možnosti. Bugár nechcel špekulovať ani o prípadnej koalícii pravice s ĽS-HZDS.
Bugár už telefonoval predsedovi SDKÚ-DS a KDH Mikulášovi Dzurindovi a Pavlovi Hrušovskému, zagratuloval im k volebným výsledkom. Volal aj dvom predstaviteľom Smeru-SD, ktorý však nebrali telefón. "Patrí sa aj víťazovi volieb gratulovať," poznamenal.
Šéf maďarskej koalície očakáva, že dnešný deň bude o rokovaniach. Pre SMK bude pri nich dôležitý program, jej podmienkou prípadného vstupu do vlády bude pokračovanie v reformách. Jedna vec je podľa neho, čo má strana v programe a druhá, čo konkrétne chce. "Nie za každú cenu chceme byť v budúcej vládnej koalícii," konštatoval.
Prípadne rokovanie so Smerom-SD by SMK neodmietla. Ak predseda Robert Fico SMK pozve na rokovanie, strana sa na ňom zúčastní. "Zatiaľ nie je možné povedať, že tieto dve strany by boli programovo nejako blízke," uviedol šéf SMK. Za dôležitú považuje strana, čo sa dostane do programového vyhlásenia vlády, ako i aj stabilitu budúceho kabinetu.
"Ak napríklad nebude ochota pristúpiť na pokračovanie v daňovej oblasti, atď, tak samozrejme, do takej vlády my nemôžme ísť," priblížil ďalej líder SMK.
SMK podľa Bugára dosiahla v týchto voľbách percentuálne historické maximum, bol to jej najlepší výsledok. Poďakoval sa voličom za podporu. SMK chcela podľa , aby kampaň bola mobilizačná, čo aj bola. Prieskumy dávali SMK 10,6 až 10,7 percent a nakoniec dosiahla skoro 11,7.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 00:50