StoryEditor

Tomaga: Nemáme informácie o tom, že za útokom v Bagdade je al-Káida

13.06.2005, 13:13
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo zahraničných vecí SR nemá informácie, že za sobotným útokom na Zastupiteľský úrad SR v irackom Bagdade stojí teroristická skupina al-Káida. Pravdou však podľa hovorcu rezortu zahraničných vecí Juraja Tomagu je, že v Bagdade je každý chránený objekt potenciálnym cieľom samovražedných útočníkov.
Podľa medializovaných informácií sa k útoku prihlásilo iracké krídlo al-Káidy a podľa ich vyjadrení sa na našom veľvyslanectve malo konať stretnutie agentov CIA. MZV SR tieto vyjadrenia nekomentuje. "O údajnom stretnutí agentov CIA v budove nášho veľvyslanectva nemáme žiadnu vedomosť," povedal hovorca. Na Ministerstve zahraničných vecí SR pravidelne zasadá Krízový štáb, ktorý situáciu v Bagdade pozorne monitoruje, pravidelne vyhodnocuje a prijíma príslušné opatrenia. Škody na budove ambasády zatiaľ vyčíslené nie sú.
V sobotu boli pri samovražednom atentáte asi o 15.05 miestneho času zranení dvaja pravdepodobne náhodní okoloidúci a dvaja pracovníci miestnej ochranky. Diplomatickí pracovníci a príslušníci ochrany sú v poriadku, bez zranení. Samovražedný atentátnik sa odpálil vo vozidle, s ktorým zastavil priamo pred ochrannými betónovými bariérami pred objektom Zastupiteľského úradu SR. Bol to malý pick-up s cisternou na prepravu nafty pre drobných spotrebiteľov v meste. "Podľa odhadov išlo výbušninu, odpovedajúcu 400 až 500 kilogramov TNT, ktorá bola umiestnená v cisterne na naftu," hovorí Tomaga. Opatrenia v pasívnej bezpečnosti podľa neho zamedzili tragickým následkom, ochrankári boli ihneď prevezení do miestnej nemocnice na vyšetrenie. Podľa miestnych policajných zdrojov útočník mieril na ambasádu, avšak vozidlo explodovalo na kontrolnom stanovišti pri budove.
Podľa hovorcu Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Šimka udalosti v Iraku nasvedčujú tomu, že sa potvrdili ich poznatky prezentované v správe o činnosti SIS za minulý rok. SIS v nej konštatovala, že sa zvýšilo riziko teroristického ohrozenia SR, čo potvrdzujú vyhrážky islamských radikálov na adresu Slovenska, či útoky na personál ambasády v Iraku, hoci riziko ohrozenia SR nie je markantné. "Zatiaľ nemáme dostatok relevantných informácií. My sme požiadali partnerské služby o spoluprácu, nejaké dva - tri dni to potrvá, než sa všetko vyhodnotí," doplnil pre TASR.


him ka

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:08