StoryEditor

Paška: Nie je v mojej kompetencii garantovať výšku príjmov zdravotníkov

30.10.2006, 18:35
Autor:
TASRTASR

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška dnes upozornil, že nie je v jeho kompetencii určovať ani garantovať výšky príjmov pracovníkov v zdravotníctve. Reagoval tak na dnešné vyhlásenie predsedu Lekárskeho odborového zväzu (LOZ) Mariana Kollára, že Paška mal spolu s ministrom zdravotníctva Igorom Valentovičom garantovať odborárom na spoločnom stretnutí zvýšenie platov zdravotníkov v prvých štyroch mesiacoch budúceho roka o 30 percent.
Paška sa stretol s predstaviteľmi LOZ v stredu 25. októbra na ich vlastnú žiadosť. "Počas rozhovoru s predstaviteľmi lekárskych odborov odzneli názory predsedu Národnej rady na možné riešenia v novom rozpočtovom roku 2007, ktoré súviseli s obsahom programu vlády Slovenskej republiky, ako aj s poznatkami predsedu Národnej rady Pavla Pašku, ktorý sa v uplynulom volebnom období ako opozičný poslanec venoval problematike zdravotníctva," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré TASR poskytla riaditeľka Paškovho sekretariátu Adriana Korbeľová.
Paška je presvedčený, že výrazný nárast finančných prostriedkov, ktoré plánuje do zdravotníctva nasmerovať nová vláda v roku 2007, sa prejaví na raste príjmov pracovníkov v zdravotníctve, a to aj nad rámec dohôd uzatvorených počas minulej vlády.
Kollár dnes novinárom oznámil, že zdravotnícki pracovníci by sa od začiatku budúceho roka mali dočkať masívneho navýšenia platov. Za prvé štyri mesiace roku 2007 by to malo byť na úrovni 30 percent. Diskusia odborárov na túto tému s Paškom a Valentovičom bola podľa Kollára natoľko presvedčivá, že v piatok 27. októbra na svojom sneme LOZ poprosila všetkých zdravotníckych pracovníkov, ktorí rozmýšľajú nad odchodom do zahraničia, aby prehodnotili svoje rozhodnutie. LOZ nad údajným prísľubom ministra zdravotníctva a šéfa parlamentu prevzalo garanciu. Podľa Kollára dal Paška aj záruku, že tieto peniaze budú priamo určené na platy, takže nemocnice ich nebudú môcť použiť na niečo iné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:50