StoryEditor

ZPO protestuje proti spájaniu svojho pôsobenia so Slovenskou pospolitosťou

20.09.2006, 18:42
Autor:
TASRTASR

Zväz protikomunistického odboja (ZPO) protestuje proti spájaniu svojho pôsobenia so Slovenskou pospolitosťou a výrokom o svojej pochybnej hodnotovej orientácii. Zväz reaguje na vyhlásenie Strany Zelených z 1. septembra, v ktorom zelení odmietli nomináciu Petra Bielika na post šéfa Ústavu pamäti národa pre jeho príslušnosť k ZPO.
"Tento kandidát je pre Stranu Zelených neprijateľný vzhľadom na pochybnú hodnotovú orientáciu spomenutej organizácie a jej prepojenie s členmi krajne pravicovej Slovenskej pospolitosti," uviedla SZ na začiatku mesiaca. "Kategoricky protestujeme proti tejto nepravde, lži," napísal dnes TASR predseda ZPO Arpád Tarnóczy. Zväz nemá žiadne prepojenie so Slovenskou pospolitosťou, zdôraznil.
Tarnóczy pripomína, že ZPO združuje ľudí postihnutých komunistickým režimom, prevažne politických väzňov, ľudí, ktorí sa zaslúžili o nastolenie demokracie na Slovensku. Na čelo ÚPN by sa mal podľa neho postaviť práve človek nezaťažený lojalitou k predošlému režimu.
Parlament mal predsedu Správnej rady ÚPN miesto zosnulého Jána Langoša voliť na septembrovej schôdzi. Poslanci však voľbu preložili na október. Na post podalo prihlášky deväť kandidátov. Klub SDKÚ-DS nominoval Ladislava Pittnera, ÚPN prihlásil Ladislava Bukovského a Mariána Gulu. Občianske združenie Konfederácia občanov z čiernej listiny kandidovalo Michala Ciklaminiho, Združenie nespravodlivo prepustených policajtov Jána Vojteka. Samostatne sa prihlásil Ján Bicko a Milan Mojš-Kováč. Petra Bielika navrhla SNS, okrem neho navrhla aj Adriána Kuceka. Obe kandidatúry napokon stiahla.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 04:30