StoryEditor

Mikloško: Vzdať sa poslaneckého mandátu by bol politický hazard

21.01.2007, 15:07
Autor:
TASRTASR

Nebyť poslancom parlamentu v prípade zvolenia za šéfa Ústavu pamäti národa (ÚPN) je podľa jedného z kandidátov na tento post Františka Mikloška (KDH) v súčasnej politickej situácii politickým hazardom. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.
"Stratil by som možnosť ten ústav brániť ako poslanec parlamentu. Môžem brať vážne sľub SNS, že sa ÚPN za pol roka nezruší, ale neviem, čo urobí ĽS-HZDS. V archívoch sú ešte informácie, ktoré by mohli ohroziť niektorých ľudí, do ktorých ešte nikto ani nenazrel, čiže nevieme, čo všetko tam je," dodal Mikloško.
Podľa Anny Belousovovej, podpredsedníčky SNS, ktorá podľa koaličných dohôd má právo nominovať šéfa ÚPN, mal by to byť človek apolitický. SNS nesúhlasí s tým, aby bol ústav politicky zneužívaný alebo bol politickou zbraňou v rukách opozície.
Mikloško poznamenal, že nevzdanie sa mandátu, ktoré si SNS dala ako podmienku pre jeho podporu, nesúvisí s vnútrostraníckou situáciou v KDH.
Belousovová sa nechcela konkrétne vyjadriť ani k zahraničnopolitickým aktivitám premiéra Roberta Fica. Jeho návšteva kubánskej ambasády pri príležitosti výročia kubánskej revolúcie je podľa nej jeho súkromná vec a jeho rozhodnutie rešpektuje.
"Je to urážka slušných ľudí na Slovensku a stoviek, možno až tisícov politických väzňov na Kube," poznamenal Mikloško.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 11:28