StoryEditor

Kvalitné vysoké školy budú dostávať viac financií na vedu a výskum

09.11.2005, 15:42
Autor:
TASRTASR

Kvalitné vysoké školy (VŠ) budú dostávať viac financií na vedu a výskum.
Vláda dnes schválila dohodu ministerstva školstva (MŠ) a Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) s Európskou asociáciou univerzít (EUA), ktorá bude kvalitu VŠ hodnotiť. MŠ poskytne na tento účel 631 tisíc EUR (vyše 25 miliónov korún). "Už v súčasnosti časť prostriedkov získavajú VŠ na základe vedeckých výkonov, v budúcnosti by to však malo byť výrazne viac," povedal v tejto súvislosti minister školstva Martin Fronc.
Do projektu sa zapojí 19 verejných, tri štátne a jedna súkromná VŠ. Ide o Vysokú školu manažmentu v Trenčíne, ktorá zatiaľ ako jediná stihla vychovať svojich absolventov, ostatné to kvôli krátkej existencii nestihli. Z verejných VŠ neprejavila záujem o takzvanú inštitucionálnu evalváciu Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici.
EUA bude školy posudzovať v dvoch etapách, prvých desať škôl vyhodnotí do konca budúceho roka, zvyšné do roku 2008. VŠ najprv vypracujú sebahodnotiace správy, ktoré odovzdajú najneskôr vo februári 2006. Odborníci z EUA potom školy osobne navštívia. Kompletná hodnotiaca správa by mal byť zverejnená začiatkom roka 2008.
Už na prelome novembra a decembra by však mala priniesť zistenia o kvalite slovenských VŠ nezávislá Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA). Agentúra zisťovala, ako vnímajú reputáciu školy zamestnávatelia, výkony škôl vo vede a výskume, či kvalitu pedagogického procesu a zamestnanosť absolventov.
Samostatne bude v nasledujúcich rokoch zisťovať kvalitu vysokých škôl aj poradný orgán vlády Akreditačná komisia (AK). Takzvaná komplexná akreditácia prinesie informácie o kvalite pedagógov, študijných odborov a vedeckej činnosti a rozdelí VŠ na výskumné univerzity, vzdelávacie univerzity a odborné vysoké školy.
V súčasnosti má vo svojom názve pomenovanie univerzita 17 z 20 verejných VŠ. Na základe úspešnosti vo vedeckých grantoch a počte absolventov tretieho - doktorandského stupňa štúdia majú doposiaľ najlepšie výsledky Univerzita Komenského, Slovenská technická univerzita a Technická univerzita v Košiciach.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 18:09