StoryEditor

Plai stratil úrad, ale mzdu berie

02.06.2006, 00:00

Brať mesačne plat 54-tisíc korún, nemať podriadených a riadiť úrad, ktorý neexistuje. Aj takto to môže vyzerať v štátnej správe na Slovensku. Reč je o Ľubomírovi Plaiovi, predsedovi Úradu pre štátnu službu. Táto inštitúcia odvčera prestala existovať.
Ešte v marci ju na návrh SDKÚ-DS zrušil parlament -- poslanci však zabudli na zrušenie funkcie predsedu. "Je to jasná chyba. Po zrušení úradu som naďalej štátnym zamestnancom v politickej funkcii. Po nedokonalej zmene zákona ma nemá ani kto odvolať," vysvetlil HN predseda úradu Ľubomír Plai.
Slovenský absurdistan
Do funkcie ho vymenoval prezident. Zákon, ktorý prijal parlament, mu však kompetenciu vymenúvať a odvolávať šéfa úradu zrušil. "Prezident už s tým nemá nič spoločné," tvrdí dnes hovorca hlavy štátu Marek Trubač.
Funkčné obdobie sa pritom Plaiovi končí až v apríli 2007. Zostali mu tak všetky právomoci, napríklad odvolávanie vedúcich úradov ministerstiev. "Je úplne smiešne, ak by som mal za týchto okolností vykonávať svoje kompetencie," hovorí Plai. Svoj plat chce venovať na činnosť občianskeho združenia Fórum občanov Slovenska, ktoré sám vedie.
Časom sa to vysvetlí
"Neviem sa teraz vyjadriť, ako to celé dá napraviť," tvrdí autor sporného návrhu zákona, poslanec SDKÚ-DS Zoltán Horváth. "Určite sú aj iné mechanizmy, ako sa to dá spraviť, než aby to mal riešiť až nový parlament." Ústavný právnik Ladislav Orosz pripúšťa, že spôsobenou chybou vznikli nejasnosti v interpretácii zákona -- so zánikom úradu však podľa neho skončil aj jeho predseda. "Časom sa vysvetlí, že jeho funkcia neexistuje."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 13:20