StoryEditor

Koalícia nedodržuje dohody, tvrdí Hrušovský

18.12.2006, 08:53
Autor:
SITASITA

Podľa predsedu KDH Pavla Hrušovského sa politická kultúra, ktorú v parlamente praktizujú strany vládnej koalície, vzďaľuje etickým štandardom. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike tak reagoval na situáciu po vystúpení predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD) na záver rokovania o štátnom rozpočte, ktoré podľa opozície nebolo v súlade s rokovacím poriadkom parlamentu. Koalícia nedovolila, aby sa námietkou zaoberal ústavnoprávny výbor parlamentu. "Problémom je, ako nakladáte s väčšinou," vyjadril svoje výhrady Hrušovský. Kritizoval tiež nedodržiavanie dohôd zo strany koalície. Podľa neho sa tak stalo pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov alebo pri voľbe šéfa Ústavu pamäti národa.
Podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD) je presvedčený, že k porušeniu rokovacieho poriadku nedošlo. V relácii prisľúbil, že parlament sa námietkou bude zaoberať na najbližšom rokovaní. Opozícia si podľa neho len hľadá formálne problémy tam, kde chýbajú vecné.
Budovanie silného sociálneho štátu, ktorý deklaruje vláda, a prijatý rozpočet nejdú dokopy, myslí si exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Skonštatoval, že Slovensko má spolu s Litvou a Írskom najnižšie daňové zaťaženie spomedzi krajín Európskej únie, pričom koalícia deklaruje jeho ďalšie znižovanie v podobe poklesu DPH na vybrané komodity. Sociálny štát je podľa Mikloša fikciou a rozdávanie vláda kompenzuje znižovaním výdavkov na kultúru, školstvo, vedu a výskum.
Podľa ministra financií Jána Počiatka vláda nájde dodatočné zdroje v racionalizácii výdavkov štátu. Rezorty školstva aj kultúry dostali v porovnaní s realitou tohto roka viac peňazí, tvrdí Počiatek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:16