StoryEditor

MVO vyzvali eurokomisárov, aby nezabrzdili tvorbu environmentálnych stratégií

18.07.2005, 18:00
Autor:
TASRTASR

Environmentálne organizácie vyzvali európskych komisárov a komisárky, aby nezablokovali tvorbu siedmich stratégií v oblasti environmentálnej politiky a ukončili ich prípravu podľa záväzného harmonogramu. Európska komisia (EK) má o stratégiách rozhodovať 20. júla.
Cieľom pripravovaných stratégií je zníženie objemu skleníkových plynov, ochrana zdravia a prostredia pred nebezpečnými chemickými látkami, ochrana biodiverzity, ovzdušia a vôd. Predseda Komisie Barroso po neúspešných referendách o euroústave vo Francúzsku a Holandsku a po intenzívnom lobingu zamestnávateľských zväzov požiadal o pozastavenie prác na príprave návrhov stratégií. K prijatiu týchto stratégií sa EÚ zaviazala v 6. Environmentálnom akčnom programe, ktorý schválila pred troma rokmi.
Slovenského eurokomisára pre vzdelávanie, mnohojazyčnosť a šport Ján Figeľa oslovili listom Priatelia Zeme. Mimovládne organizácie komisárov upozornili, že slabšie štandardy neurobia Európu silnejšou v súťaži s novoindustrializovanými krajinami. V snahe podporiť akékoľvek podnikanie znižujú vlády členských krajín sociálne, environmentálne a zdravotné štandardy, konštatujú v liste.
"Komisia robí veľkú chybu, ak predpokladá, že verejnosť prijme s porozumením spomalenie iniciatív v oblasti environmentálnej politiky. Diskusie vo Francúzsku ani v Holandsku nič podobné nenaznačujú," uviedol generálny tajomník European Environmental Bureau John Hontelez. Nedávny prieskum verejnej mienky naopak ukázal, že v oblasti ochrany životného prostredia majú obyvatelia vysoké očakávania od EÚ a to aj v prípade, že by boli v rozpore s konkurencieschopnosťou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:39