StoryEditor

Smer-SD a SDKÚ sa sporia o dátume na dokumente Svetovej banky

13.10.2005, 11:25
Autor:
TASRTASR

Strany Smer-SD a SDKÚ sa sporia o dátume na dokumente Strategický plán komunikácie o reformách na Slovensku, ktorý bol financovaný Svetovou bankou. Smer-SD tvrdí, že je datovaný v auguste 2005, SDKÚ hovorí, že vláda požiadala Svetovú banku o schválenie projektu v júni 2004 a zmluvu so Svetovou bankou o grante na tento projekt schválila v decembri 2004.
Celý "spor" sa začal v utorok, keď predseda Smeru-SD Robert Fico vyhlásil, že vláda a jej premiér Mikuláš Dzurinda sa riadi pri obhajovaní reforiem a strašení opozíciou pokynmi zo zahraničia. Ako dôkaz tohto tvrdenia uviedol Svetovou bankou financovaný strategický materiál z augusta tohto roku. Premiér a predseda vlády Mikuláš Dzurinda dnes vyjadril počudovanie nad tým, že sa Fico zaoberá "poldruha roka" starou vecou. Smer-SD však naďalej trvá na augustovom dátume, pričom dodáva, že "premiér Dzurinda začal podľa tohto dokumentu postupovať v lete". Premiérov hovorca Martin Maruška však v stanovisku pre TASR tvrdí, že ide o viac ako rok starú vec, ktorá bola mnohokrát prezentovaná na verejnosti. "Predseda vlády SR hovoril o schvaľovaní projektu, nie o tom, kedy bola komunikačná stratégia vytvorená," uvádza Maruška vo svojom stanovisku.
Obe strany sa obviňujú z klamstva. Strana Smer-SD je presvedčená, že "toto klamstvo má odpútať pozornosť od závažnejšej veci, že Svetová banka financovala projekt, ktorý dáva vláde SR rady a návody ako postupovať aj vo vzťahu k opozícii". Dokazovať to majú viaceré pasáže v texte hovoriace o tom, ako a čo má vláda hovoriť verejnosti, aby ju presvedčila, že cieľom opozície je zvrátiť reformy. Premiérov hovorca zase tvrdí, že "strana Smer znovu nehorázne klamala a zavádzala, keď uviedla, že predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda nehovoril pravdu". Ako sa ďalej píše v stanovisku, strana Smer-SD výroky premiéra Mikuláš Dzurindu zámerne skreslila a lživo si ich prispôsobila, aby zapadli do ich dopredu vytvorenej schémy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 06:20