StoryEditor

Otvoriť diskusiu k Zákonníku práce až teraz je absurdné

27.02.2007, 14:17
Autor:
SITASITA
Podľa podpredsedníčky strany Ivety Radičovej je absurdné, ak Smer-SD otvára diskusiu o nej v čase, keď sa skončilo pripomienkové konanie.

Novela Zákonníka práce je pre SDKÚ-DS neprijateľná. Podľa podpredsedníčky strany Ivety Radičovej je absurdné, ak Smer-SD otvára diskusiu o nej v čase, keď sa skončilo pripomienkové konanie. Poslanec Tomáš Galbavý považuje formu diskusie zvolenú premiérom za falošnú a populistickú. Uvádza sa to v ich dnešných vyhláseniach pre médiá k tlačovej konferencii Roberta Fica o verejnej diskusii k Zákonníku práce.
Verejná diskusia je podľa Radičovej prirodzená, štandardná a má zmysel, ak predchádza príprave zákona. Verejná diskusia k návrhu z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR prebieha od prvého dňa zverejnenia návrhu novely Zákonníka práce, pokračuje Radičová. Táto diskusia je podľa podpredsedníčky SDKÚ-DS veľmi kritická nielen z radov členov tripartity, opozície, odbornej verejnosti, ale aj dvoch koaličných partnerov. Radičová pripomína, že vláda pripravila novelu Zákonníka práce bez riadnej diskusie s partnermi z tripartity, na čo oni sami viackrát upozornili. "Tým porušila zákon o tripartite, ktorý sama schválila," uvádza Radičová. Úplne absurdné na celej veci podľa Radičovej je, že strana Smer-SD otvára diskusiu v čase, keď sa skončilo oficiálne pripomienkové konanie k zákonu. "Zákonník práce v tejto podobe je pre SDKÚ-DS neprijateľný a vyžaduje si zásadnú zmenu, pre ktorú budeme získavať aj podporu vládnych koaličných partnerov. Ak chce Smer-SD naozaj riadnu verejnú diskusiu, potom jediným čestným riešením je stiahnuť Zákonník práce z legislatívneho procesu a počkať na jej výsledky," uzatvára Radičová.
Rozhodnutie predsedu vlády a strany Smer-SD predložiť na verejnú diskusiu novelu Zákonníka práce možno podľa Galbavého privítať, lebo takéto dôležité zákony by mali byť prediskutované na čo najširšom pléne odbornej aj laickej verejnosti. Formu, akú si zvolila strana Smer-SD, však Galbavý považuje za falošnú a populistickú, keďže podľa neho sám premiér vyhlásil, že nepochybuje o tom, že hlavné časti zákonníka prejdú bez zmien. "Podstata zákona vrátane bodov, ktoré SDKÚ-DS považuje za zlé a škodlivé ako pre zamestnancov, tak aj zamestnávateľov, pravdepodobne ostane zachovaná," uvádza Galbavý.
Galbavý sa v stanovisku pýta, prečo sa majú pripomienky k novele zákona posielať na centrálu strany Smer-SD, ak ide o vládny návrh. "Má to azda znamenať skryté obnovenie článku 4 socialistickej ústavy o vedúcej úlohe strany Smer-SD v spoločnosti?" uvádza Galbavý, podľa ktorého ide o jednoznačný pokus strany Smer-SD prilákať voličov a sympatizantov svojich koaličných partnerov.
Za absurdné treba podľa Galbavého označiť tvrdenie, že v súčasnosti platný Zákonník práce zodpovedá pomerom v krajinách Latinskej Ameriky, prípadne že je jeden z najliberálnejších na svete. Podľa hodnotenia Svetovej banky sa SR v miere liberalizácie pracovného trhu nachádza v strede poľa hodnotených krajín, zodpovedá teda v plnej miere požiadavkám EÚ. Z údajov o vývoji nezamestnanosti navyše vyplýva, že práve jeho prijatie prinieslo zásadný nárast zamestnanosti a teda istôt zamestnancov a ich rodín. Preto pokusy o návrat k stavu pred prijatím tohto znenia zákona neprinesú pracujúcim, ale ani ich zamestnávateľom nič pozitívne, naopak - poškodia ich záujmy, uzatvára Galbavý.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:45