StoryEditor

Proti obchodovaniu s ľuďmi by malo v budúcom roku bojovať o 14 policajtov viac

18.07.2005, 15:54
Autor:
TASRTASR

Proti obchodovaniu s ľuďmi by malo v budúcom roku bojovať na Slovensku o 14 policajtov viac ako tento rok.
Požiadavku formuluje Správa o aktivitách zameraných na prevenciu a potláčanie obchodovania s ľuďmi. Minulý týždeň o nej mala rozhodnúť vláda, práve pri tomto bode však rokovanie prerušila.
Zmena počtu špecializovaných policajtov si vyžiada viac než deväť miliónov korún na mzdy, odvody a výstroj. Prostriedky by mali byť zohľadnené v budúcoročnom rozpočte ministerstva vnútra (MV). V súčasnosti sa tejto problematike venuje podľa Jany Pôbišovej z MV desať špecialistov.
Správa taktiež konštatuje, že by sa vo väčšej miere mal pri odhaľovaní trestných činov obchodovania s ľuďmi využívať agent. Ten by iniciatívne preveroval podozrivé inzeráty a ponuky práce v zahraničí. Na pomoc obetiam sa počíta s vytvorením takzvaného záchranného oblúka. Ponúkal by kontakt, psychologickú a zdravotnú pomoc a riešenia na návrat do bežného života. Posilniť by sa mala aj prevencia, napríklad vzdelávaním v školách.
Zvýšiť aktivitu by Slovensko malo v tejto oblasti aj podľa pravidelného hodnotenia Ministerstva zahraničných vecí USA. SR totiž podľa USA badateľne neposilnila boj proti obchodovaniu s ľuďmi.
Štatistiky uvádzajú, že v roku 2003 bolo objasnených 17 z 28 prípadov obchodovania s ľuďmi a minulý rok 18 z 27 prípadov. Trestná sadzba odňatia slobody sa pohybuje od troch do 15 rokov. Vyšší trest hrozí osobe, ktorá jedná, pohne alebo zvedie na vykonávanie prostitúcie mladistvého.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 17:14