StoryEditor

Fronc uvoľnil cestu pre motivačné štipendiá

27.10.2005, 00:00
Vysoké školy by už čoskoro mali dostať peniaze na vyplácanie motivačných štipendií. Pre HN to potvrdil minister školstva Martin Fronc. "Schválil som podmienky dotačných zmlúv na poskytovanie štipendií.

Vysoké školy by už čoskoro mali dostať peniaze na vyplácanie motivačných štipendií. Pre HN to potvrdil minister školstva Martin Fronc. "Schválil som podmienky dotačných zmlúv na poskytovanie štipendií. Len čo rektori podpíšu dotačnú zmluvu, odosielam prostriedky." Podrobnosti chce minister dohodnúť na rokovaní Slovenskej rektorskej konferencie.
Školy by mali tento rok najlepším študentom rozdeliť spolu vyše 93 miliónov korún. Na budúci rok to bude až dvojnásobok. Niektorí vysokoškoláci môžu už v tomto akademickom roku získať až 31-tisíc Sk. "Ak budem mierny optimista, mohli by študenti dostať štipendiá v januári," tvrdí prezident konferencie a rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Vladimír Báleš. Ministerstvo očakávalo, že peniaze sa vyplatia už v novembri. Problémom je podľa niektorých odborníkov časový sklz na strane ministerstva. "Čakali sme, že bude vo vydávaní vyhlášky a metodického usmernenia pružnejšie," zdôraznil Báleš. Člen parlamentného školského výboru Dušan Čaplovič pripomína, že rezort mal potrebné dokumenty pripraviť už koncom septembra. "Svojou nie veľmi efektívnou prácou rezort školstva dosahuje, že všetky dôležité veci meškajú," tvrdí aj poslankyňa NR SR Beáta Brestenská (ANO).
Už na začiatku akademického roka mali školy zverejniť podmienky na udelenie štipendia a mená študentov, ktorí ho dostanú. "Usmernenie sme dostali až teraz, bez neho sme kritériá stanoviť nemohli," pripomína Báleš. V rovnakej situácii je aj Univerzita Jánosa Seleyeho v Komárne. Rektor Technickej univerzity v Košiciach Juraj Sinay tvrdí: Časový sklz nám neprekáža. Výhodou je podľa neho, že sa štipendiá budú vyplácať jednorazovo a nie mesačne. Vyplácanie prostriedkov sa však podľa neho čiastočne oddiali. "Usmernenie nás trošku zaskočilo, model, ktorý sme mali pripravený, budeme musieť pozmeniť." Štipendiá by mohli dostať študenti s priemerom do 1,3.
Motivačnú odmenu by malo dostať 10 percent najlepších študentov z každej fakulty. "Obtiažnosť a podmienky v jednotlivých študijných odboroch sú rozdielne, preto sme nechceli, aby sa bral priemer celej školy," vysvetlil Fronc. Týmto opatrením chce rezort zabrániť tomu, že niektorá fakulta dostane viac prostriedkov a iná menej. Rektorom sa však veľmi nepozdáva. "Keby štipendiá dostávali študenti s určitým priemerom, bolo by to jednoduchšie. Takto sa môže stať, že niekto bude mať priemer horší, niekto lepší, a obaja dostanú štipendiá," tvrdí Báleš.

Výdavky na motivačné štipendium

01 - Modified: 2003-01-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O regulácii v sieťových odvetviach 02 - Modified: 2003-01-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KALENDÁRIUM
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:49