StoryEditor

Riešením je hlasovanie o dôvere vláde

19.09.2005, 00:00
Politológ Peter Horváth v rozhovore pre HN

Za akú cenu sa môže parlament odblokovať?
-- Ak by sa to podarilo, znamenalo by to odloženie parlamentnej krízy. Cena za takýto výsledok? Medializácia strany Ivana Šimka, v prípade ďalších poslancov dohody ekonomického rázu pri schvaľovaní rozpočtu. Tvrdenia predsedu Smeru--SD o politickej korupcii sú typickou opozičnou rétorikou. Kde chýbajú dôkazy, tam ťažko tvrdiť, či je výrok politika relevantný.
Je vôbec možné, aby si koalícia takto komplikovane získavala hlasy ku každej schôdzi, ku každému zákonu?
-- Tento scenár nie je nereálny. Vláda veľmi podobným spôsobom funguje už dva roky. Celý vývoj smeruje ku schváleniu štátneho rozpočtu. Ak by sa tak stalo, nie je vylúčené, že by všetky vládne strany súhlasili s presunutím termínu volieb na jún.
Prečo SDKÚ doteraz nevyužila možnosť návratu Eduarda Kukana, keďže jeho náhradník prešiel k opozičnému SF?
-- Doteraz to nebolo potrebné. Nebol by to štandardný krok. Najčistejším riešením zo strany premiéra by bolo spojenie hlasovania o niektorom zákone s vyslovením dôvery vláde. Vtedy by ochotne hlasovali aj niektorí nezávislí poslanci. Premiér sa tomu zatiaľ snaží vyhnúť. Ak by takéto hlasovanie bolo neverejné, výsledok by bol neistý.
ĽS-HZDS žiada predčasné voľby, ale nechce sa so zvyškom politickej scény dohodnúť na ich termíne. Čo tým sleduje?
-- Situácia v ĽS--HZDS je napätá. Vladimír Mečiar si uvedomuje, že pri zostavovaní kandidátky dôjde k rozkolu záujmov časti strany a poslaneckého klubu, preto chce situáciu upokojiť. Zhodou okolností má rovnaký záujem na oddialení volieb aj SDKÚ.
Kto nesie zodpovednosť za súčasný stav?
-- Všetky koaličné strany. Nemyslím, že predseda KDH Pavol Hrušovský, ktorý inicioval odchod ANO z vlády, domyslel do dôsledkov takýto vývoj a oslabenie koalície.
KDH a SMK volajú po predčasných voľbách, Hrušovský rokuje s lídrami opozície. Dostáva sa SDKÚ do autu?
-- Ak premiér získa zajtra podporu nezávislých, ukáže, že stále zohráva najsilnejšiu úlohu v rámci koalície. Ak mu to nevyjde, dôjde k zmene pomerov v koalícii a štafetu prevezme Pavol Hrušovský. SMK a KDH sa snažia zvýšiť svoj kredit -- chcú sa dostať do pozície tých, čo si uvedomujú reálnu situáciu a neboja sa ďalšieho vývoja.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:35