StoryEditor

Černá s Madejom chcú zaviesť inštitút rozvodov dohodou

27.04.2005, 19:41
Autor:
TASRTASR

Zrýchliť a skrátiť rozvodové konanie chce skupina poslancov z Aliancie nového občana (ANO) a Smeru, ktorí do parlamentu predložili novelu zákona o rodine. Má zaviesť inštitút takzvaných rozvodov dohodou.
"Návrhom zákona chceme docieliť, aby v prípade, ak obaja manželia s návrhom na rozvod súhlasia a súčasne predložia súdu dohodu o vysporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov, teda ak sa dohodnú na vysporiadaní spoločného majetku a na tom, kto bude bývať v ich spoločnom byte, tak súd nebude zisťovať príčiny rozvratu manželstva a manželstvo rozvedie, povedal dnes novinárom jeden z predkladateľov novely Róbert Madej zo Smeru.
Ak manželia majú maloleté deti, musia sa dohodnúť na tom, kto bude dieťa vychovávať a aká bude výška výživného. Dohoda musí byť v súlade so záujmami maloletých detí. Ak sa sudcovi dohoda nebude páčiť, môže podľa ďalšej predkladateľky novely Evy Černej z ANO pristúpiť ku klasickému rozvodu.
Podľa poslancov by možnosť rozvodov dohodou pomohla odbúrať stres rozvádzajúcich sa manželov a najmä detí. Zároveň by to chránilo súkromie rozvádzajúcich sa, ktorí by tak nemuseli odhaľovať okamihy zo života, na ktoré by najradšej zabudli, ako aj odpovedať na najintímnejšie otázky týkajúce sa napríklad pohlavného života. Urýchlilo by sa rozvodové konanie a štát by ušetril značné finančné prostriedky, ako aj personálnu i materiálnu kapacitu súdov. Veľakrát rozvod totiž nebol posledným konaním, po ňom nasledovalo vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva, riešenie bývania a spory o výživnom.
Návrh zákona vychádza z predpokladu, že štát nemôže výrazným spôsobom zasahovať do súkromia občanov, nedokáže právne spôsobilých a plnoletých občanov prevychovať. Poslanci sú presvedčení, že novela nespôsobí ani nárast rozvodovosti. "Ak pri súčasnom relatívne prísnom právnom stave pretrváva asi 41,2-percentná rozvodovosť, problém určite nebude v prísnosti právnej úpravy," domnievajú sa poslanci, ktorí navrhujú, aby novela platila od 1. septembra.
Národná rada SR schválila nový zákon o rodine 10. decembra minulého roku. Černá naznačila, že poslanci za ANO vtedy akceptovali požiadavku ministra spravodlivosti Daniela Lipšica a nevstupovali do ním predkladaného zákona. Zákon vymedzuje súhrn rodičovských práv a povinností. Zároveň urýchľuje a zjednodušuje adopčný proces, či zakotvuje možnosť utajených pôrodov. Podmienky rozvodu na Slovensku nesprísnil. Madej sa rozvody dohodou neúspešne pokúsil presadiť už v rámci pozmeňujúcich návrhov k zákonu. Poslanci predpokladajú, že v parlamente by novela mohla nájsť dostatočnú podporu zákonodarcov, keďže smeruje k občanom a vzišla aj z diskusií s odbornou verejnosťou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. júl 2024 11:32