StoryEditor

NKÚ vykonal od januára 22 kontrolných akcií, zvažuje dve trestné oznámenia

22.09.2005, 16:57
Autor:
TASRTASR

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR vykonal od januára tohto roku 22 rozsiahlych kontrolných akcií v 66 subjektoch a inštitúciách. Vo väčšine z nich objavil porušenia zákona a zvažuje dve trestné podania.
Kontrolóri sa "opakovane pri všetkých kontrolách" stretávajú s najmä nedodržiavaním zákona o účtovníctve, zákona o rozpočtových pravidlách, zistili tiež nedostatočné poistenie štátneho majetku. "Novými porušeniami sú zvýšené náklady na odborné a poradenské služby a obchádzanie verejných súťaží," povedala dnes novinárom podpredsedníčka NKÚ Zora Dobríková.
Z pohľadu porušení zákona sú podľa Dobríkovej najrizikovejšími rezorty, ktoré prechádzajú reformami a transformáciou, napríklad ministerstvo školstva a zdravotníctva. "Najmenej problémov majú inštitúcie, ktoré majú do činenia s legislatívnym procesom a narábajú s finančnými prostriedkami," dodala. NKÚ zaevidoval od začiatku roku 455 podaní.
V budúcom roku sa NKÚ plánuje zamerať aj na "podania", ktoré odzneli na rokovaní parlamentu. Má ísť o kontroly vo Fonde štátnych hmotných rezerv, či zdravotníckych zariadeniach prechádzajúcich privatizáciou. NKÚ sa tiež plánuje zamerať na účelné nakladanie s prostriedkami pri výstavbe diaľnic a na železniciach.
Predseda NKÚ Ján Jasovský je presvedčený o tom, že NKÚ bude môcť kontrolovať hospodárenie miest a obcí, voči čomu sa ohradilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Systém kontroly musí byť zabezpečený vonkajším a vnútorným spôsobom. V prípade, že ústavný zákon bude schválený, budeme kontrolovať účelnosť vynaložených prostriedkov," dodal Jasovský.
Prijal by tiež väčšie prepojenie NKÚ s gesčným výborom NR SR pre financie rozpočet a menu. "Chceli by sme byť napojení na parlament aj finančne a nie na ministerstvo financií," dodal. Jasovský si myslí, že predseda NKÚ by mal mať možnosť podľa potreby vystúpiť v parlamente najmä pri zákonoch, ktoré sa týkajú hospodárenia a financií.
NKÚ je v súčasnosti rozdelený na štyri sekcie, má expozitúry v Banskej Bystrici a Košiciach a zamestnáva 237 ľudí. Do budúcnosti plánuje vytvoriť pracovisko pre severné a južné Slovensko. Dôraz chce klásť na prípravnú fázu kontroly, čím chce zjednodušiť a zlacniť prácu kontrolórov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:24