StoryEditor

Premiér Dzurinda sa dohodol s platformou v ANO na podpore vlády

07.09.2005, 11:04
Autor:
TASRTASR

Premiér Mikuláš Dzurinda sa dnes dohodol s platformou v ANO okolo Ľubomíra Lintnera na podpore vlády do konca volebného obdobia.
"Takáto spolupráca je pre nás prijateľná. Uzatvoríme krátku dohodu o spolupráci na podpore vládneho programu do konca volebného obdobia, pričom táto spolupráca bude rešpektovať princípy obsiahnuté v Koaličnej zmluve z októbra 2002, ktorá bola uzatvorená medzi KDH, SMK, SDKÚ a ANO," informoval premiér novinárov.
Dzurinda platformistom oznámil, že akceptuje ich návrh na vymenovanie Jirka Malchárka do funkcie ministra hospodárstva. Po porade s koaličnými partnermi je pripravený predložiť prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh na Malchárkovo vymenovanie. Urobí tak "v najbližších dňoch". Nechcel špecifikovať, či tak urobí ešte pred nedeľňajším kongresom ANO.
O prípadných personálnych zmenách v štátnej správe Dzurinda s Lintnerom a Malchárkom nehovoril. "Všetko má svoj čas. Treba postupovať trpezlivo, nemáme dôvod na urýchlené, unáhlené kroky," zdôraznil.
"Ak mi poviete predpis, ktorý rozlišuje, čo je štandardné a neštandardné, budem vašej otázke rozumieť viac," reagoval premiér na novinársku otázku, či považuje spoluprácu s platformou za štandardnú. Podľa Dzurindu Ústava SR hovorí jasne, že vláda sa opiera o podporu poslancov.
Domnieva sa, že pre Slovensko je lepšie, keď bude mať stabilnú vládu a voľby v riadnom termíne. "Mojou úlohou je urobiť všetko pre to," dodal s tým, že sa bude vždy usilovať, aby vláda mala podporu toľkých poslancov, aby ich návrhy zákonov boli úspešné.
Malchárka navrhol do funkcie poslanecký klub ANO vedený Ľubomírom Lintnerom. Stalo sa tak potom, čo SDKÚ, SMK a KDH minulý týždeň ukončili koaličnú spoluprácu s ANO pod vedením Pavla Ruska a rozhodli sa ďalej spolupracovať s poslaneckým klubom liberálov.

Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukový záznam. Obrazová redakcia TASR vydá k správe fotomateriál.

mh mij som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:08