StoryEditor

Aso: Japonskí podnikatelia o Slovensku vedia

13.01.2007, 03:26
Autor:
TASRTASR

Japonskí podnikatelia o Slovensku vedia a plánujú tu ďalej investovať, uviedol minister zahraničných vecí Japonska Taro Aso na dnešnom stretnutí so svojim kolegom Jánom Kubišom. Obaja diplomati dnes v Bratislave diskutovali o zahraničnej politike Japonska a možnostiach užšej spolupráce našich krajín v obchodnej oblasti.
Podnikatelia z krajiny vychádzajúceho slnka považujú podľa ministra Asa za komparatívne výhody nášho investičného prostredia predovšetkým vzdelanú pracovnú silu, zlepšujúce sa protikorupčné opatrenia, rovnú daň a cieľ prijať v roku 2009 euro. Hitoši Ozawa z japonského rezortu diplomacie TASR potvrdil záujem o investície v SR zo strany tokijskej banky Mitsubishi UFJ a strojárskej spoločnosti Kubota.
Ďalším zlepšením podnikateľského komfortu na Slovensku by mala byť tiež vzájomná dohoda o uznávaní vodičských preukazov. Mala by byť podpísaná zhruba do dvoch mesiacov, uviedol pre TASR Ozawa. Japonskí podnikatelia môžu v súčasnosti jazdiť na Slovensku na medzinárodný vodičský preukaz. Jeho platnosť si však musia každý rok obnoviť, čo si podľa platnej legislatívy vyžaduje návrat do vlasti.
Minister Aso ďalej prejavil záujem o vzájomnú spoluprácu vo formáte V4 plus Japonsko. Šéfovia diplomacie týchto krajín by sa mali podľa neho stretávať aspoň raz za rok. Ministra Kubiša tiež požiadal o účasť Slovenska na seminári o zlepšovaní investičného prostredia, ktorý pre balkánske krajiny organizuje Japonsko v marci 2007. Šéf slovenskej diplomacie účasť zástupcov SR prisľúbil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 06:52