StoryEditor

Živnostník spôsobil štátu škodu 95 miliónov Sk

26.01.2007, 15:00
Autor:
TASRTASR

Škodu vyše 95 miliónov korún spôsobil štátu živnostník Vladimír B. z Nových Zámkov, keď si od Colného úradu neoprávnene uplatnil vrátenie nadmerného odpočtu DPH. Použil pritom fiktívne doklady, ktorými od novembra 2001 do augusta 2005 deklaroval vykonanie zdaniteľného plnenia vývozom tovaru do zahraničia.
Daňový úrad mu následne sumu 95 119 878 Sk poukázal na účet v banke. "Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru obvinil 29-ročného Vladimíra B. z trestného činu neodvedenia dane a poistného. Hrozí mu trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov. Stíhaný je na slobode," uviedol dnes pre TASR hovorca Prezídia PZ Martin Korch.
Vyšetrovateľ zároveň obvinil z trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku 39-ročného Františka F. z okresu Levice. Ten ako pracovník Colného úradu od januára 2002 do decembra 2004 vykonal po vzájomnej dohode s osobou vystupujúcou za vývozcu Vladimíra B. najmenej v 71 prípadoch prejednanie jednotného colného dokladu. Od tejto osoby prevzal sumu 10 tisíc korún za každý prejednaný prípad. V dokladoch potvrdzoval svojou osobnou pečiatkou iné údaje, a to napriek tomu, že Vladimír B. nie je registrovaný ako vývozca a deklarovaný vyvážaný tovar bol fiktívny a nenachádzal sa na pobočke colného úradu. Takýmto konaním získal pre seba neoprávnený prospech vo výške najmenej 710 tisíc korún. "Hrozí mu trest odňatia slobody v trvaní tri až desať rokov. Stíhaný je na slobode," uviedol Korch.
Na základe príkazu sudcu Špeciálneho súdu polícia vykonala u obvinených domové prehliadky. Pri jednej vyšetrovatelia zaistili písací stroj a u Františka F. 287 nábojov rôznych typov do vojenských zbraní. V súvislosti s tým polícia preveruje podozrenie zo spáchania trestného činu nedovoleného ozbrojovania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:36