StoryEditor

Štefanec: V Tatrách zvíťazil rozum

14.12.2005, 17:30
Autor:
TASRTASR
"V situácii, keď 80 percent obyvateľov SR schvaľuje postup vlády vo Vysokých Tatrách, je smutné, že agendou niektorých jedincov je marenie tohto úsilia a ich vlastná propaganda," uvádza sa v stanovisku tajomníka.

Tajomník výboru vlády pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier Ivan Štefanc sa domnieva, že vo verejnej súťaži o budúcej podobe Tatier zvíťazil rozum.
Koordináciou činnosti všetkých subjektov sa podľa neho dosiahol stav, keď sa na štyroch pätinách postihnutého územia odstránili následky živelnej pohromy. "V situácii, keď 80 percent obyvateľov SR schvaľuje postup vlády vo Vysokých Tatrách, je smutné, že agendou niektorých jedincov je marenie tohto úsilia a ich vlastná propaganda," uvádza sa v stanovisku tajomníka. Morálnu úroveň týchto ľudí podľa neho dokresľuje skutočnosť, že v rámci svojich aktivít neváhali spochybňovať pomoc Európskej únie určenú na opravu zničených ciest a budov.
Zdôraznil, že proces obnovy a verejná diskusia boli a sú otvorené pre všetkých. Iniciatíva Mimovládneho výboru Naše Tatry sa podľa neho nezapojila do verejnej súťaže o budúcnosti Vysokých Tatier a svoju agendu si stavia na permanentnej deštrukcii napriek tomu, že jej zástupcov pozývajú na každé zasadnutie výboru vlády.
"Výsledkom verejnej súťaže na štúdiu trvalo udržateľného rozvoja Vysokých Tatier je materiál, ktorý je základom pre ďalší proces obnovy tohto regiónu," uviedol Štefanec. K jeho realizácii sa prihlásili najvyšší predstavitelia mesta Vysoké Tatry, Regionálneho združenia tatranských a podtatranských obcí, Obvodného úradu Poprad, Štátnej ochrany prírody, Štátnych lesov Tatranského národného parku, VÚC Prešov, Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov, i vládneho výboru.
"Nechceme, aby nám Tatranský národný park zoschol, alebo aby sme sa v ňom museli presekávať mačetou. Potrebujeme ochrániť vzácnu prírodu, ale tiež obnoviť budovy či lanovky. Konsenzus o racionálnej obnove Tatier si želá drvivá väčšina, ale hlavne Tatranci," uzatvára Štefanec vo svojom stanovisku. V mene vládneho výboru vyjadril poďakovanie všetkým, ktorí sa pričinili o to, že proces obnovy postihnutého územia úspešne pokračuje.

01 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 13
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:06