StoryEditor

Penta má sanitky, tender vyšetrujú

16.03.2006, 23:00
Prvých 20 nových sanitiek za 90 miliónov korún včera predstavila spoločnosť Slovenská záchranná. Tá spolu s dánskou firmou Falck získala licencie na 36 staníc záchrannej služby.

Prvých 20 nových sanitiek za 90 miliónov korún včera predstavila spoločnosť Slovenská záchranná. Tá spolu s dánskou firmou Falck získala licencie na 36 staníc záchrannej služby. "Zatiaľ prevádzkujeme dvanásť staníc, od apríla k nim pribudne ďalší tucet a v máji ďalší," oznámil riaditeľ spoločnosti Falck pre Česko a Slovensko Ivo Krpelan. S prevádzkou staníc musia začať do mája. "Úspešní uchádzači postupne začínajú prevádzkovať ambulancie záchrannej zdravotnej služby. Niektorí sú ešte v lehote 90 dní, dokedy musia činnosť začať," ozrejmila súčasný stav Eva Slováková z tlačového oddelenia ministerstva zdravotníctva.

Chcú aj dochádzať
Vstupu finančnej skupiny Penta Investments, pod ktorú patrí Slovenská záchranná, sa mnohí obávali. V polovici marca však podpísalo s touto spoločnosťou pracovné zmluvy približne 441 lekárov, záchranárov a vodičov. "Vo fáze prípravy podpisovania ďalších zmlúv a rokovaní je ďalších asi 150 lekárov a záchranárov," dodal Krpelan. Podľa neho záujem o prácu prejavili aj záchranári z iných než siedmich regiónov, kde prevádzkujú stanice. Tí sú ochotní za prácou aj dochádzať. Jednotlivé stanice sú na rôznej technickej, personálnej a prístrojovej úrovni, preto si vyžiadajú nielen úvodné investície. Doteraz investovala takmer 150 miliónov korún. Len tri stanice - Dechtice, Koškovce a Čaňa - sú úplne nové, preto ich bude potrebné vybudovať od základov. Vo väčšine získaných staníc sa Penta dohodla s pôvodnými poskytovateľmi na plynulom prevzatí. Nemocnice sú s Pentou spokojné. "Stanicu prevzali od 1. marca a všetko funguje štandardne a bez problémov," potvrdila pre HN riaditeľka žilinskej nemocnice Daniela Bekeová. Aj podľa námestníka riaditeľa Nemocnice sv. Barbory v Rožňave Alexandra Hliváka "sa nič nezmenilo".

Práca pre policajtov
O druhom kole tendra na záchranky sa má rozhodnúť dnes. Penta sa v ňom uchádza o ďalších 70 staníc, z ktorých tri štvrtiny majú byť postavené "na zelenej lúke". Náklady? Viac ako 300 miliónov korún. Poslankyňa Zuzana Martináková (Slobodné fórum) má informácie, že aj prideľovanie licencií v druhom kole prebiehalo netransparentne a nezákonne - tak ako v prvom. Prvú etapu tendra už preveruje aj polícia, ktorá podľa našich informácií začala v tejto kauze trestné stíhanie vo veci. Znamená to, že prípadný páchateľ je v tejto chvíli ešte neznámy. "Vykonávajú sa potrebné úkony. Začatím trestného stíhania sme vytvorili podmienky, aby sme podozrenia prostriedkami trestného práva potvrdili alebo vyvrátili," povedal pre HN riaditeľ policajného Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar.
Okrem toho Slobodné fórum podalo vo veci tendra na záchranky trestné oznámenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa. "Polícia nám oznámila, že vyšetrovanie sa už začalo," povedala Martináková. Dodala, že práve tendre na záchranky budú prvá vec, ktorú budú v prípade volebného úspechu revidovať.

Druhé kolo tendra na záchranky
- výsledky by mali byť známe dnes
- komisia posudzovala 493 žiadostí na 141 sídel ambulancií záchrannej služby
- prihlásilo sa 66 uchádzačov
- len finančná skupina Penta Investments sa uchádza o 70 staníc
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 21:18