StoryEditor

Talianska univerzita pre neželaného profesora zatvorila celý areál

18.05.2007, 16:59
Autor:
SITASITA

Talianska univerzita v meste Teramo dnes na deň uzavrela jeden zo svojich areálov, aby tak zabránila plánovanej prednáške francúzskeho profesora, ktorý popiera existenciu plynových komôr v nacistických koncentračných táboroch. Robert Faurisson, ktorého vo Francúzsku usvedčili v piatich prípadoch z popierania zločinov proti ľudskosti by však aj napriek tomu mal prehovoriť v miestnom hoteli. Univerzita Teramo zatvorenie právnickej, politologickej a komunikačnej katedry pripísala obavám o bezpečnosť.
"Vo vzduchu visí niečo, čo môže ohroziť bezpečnosť našich študentov," napísala univerzita v stanovisku. Na zrušenie prednášky vyzvalo univerzitu aj Centrum Simona Wiesenthala. "Privítanie Faurissona je útokom na rodiny talianskych mučeníkov, ktorí padli v boji proti metle fašizmu. Povzbudzuje perverznú propagandu na vyvolanie novej generácie antisemitskej a rasistickej doktríny," napísalo centrum v stanovisku.
Faurisson spôsobil vo Francúzsku rozruch, keď celé desaťročie bojoval proti faktu, že nacistické Nemecko systematicky vraždilo židov. Podľa neho v koncentračných táboroch počas Druhej svetovej vojny nepoužívali žiadne plynové komory. Na pôdu univerzity ho pozval Claudio Moffa, profesor ázijskej a africkej histórie a vedúci katedry blízkovýchodných štúdií. Dekan ho pritom oficiálne varoval, aby pozvánku zrušil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 14:16