StoryEditor

Opozičné aj koaličné strany sú za zachovanie viacerých poisťovní

20.05.2007, 16:39
Autor:
TASRTASR

Kresťanskodemokratické hnutie je podľa podpredsedníčky Márie Sabolovej za zachovanie viacerých zdravotných poisťovní (ZP). Ako dodala, vláda v tomto nemá momentálne žiadnu koncepciu.

Predseda poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany Rafael Rafaj si myslí, že problematiku zdravotníctva netreba zužovať iba na vytvorenie jednej ZP, ale treba ju riešiť komplexne.

Sabolová v diskusnej relácii STV O 5 minút 12 v tejto súvislosti pripomenula, že koalícia by si mala vydiskutovať to, či je v zdravotníctve problém a predložiť konečný návrh, ktorý schváli kabinet. "Potom budeme vedieť, akým smerom chce vládna koalícia postupovať, lebo minister Valentovič ide v rozpore s programovým vyhlásením vlády," povedala. To garantuje existenciu viacerých ZP a pluralitný systém.

Podpredseda ĽS-HZDS Viliam Veteška potvrdil predchádzajúce odporúčania strany na fungovanie jednej súkromnej a jednej verejnej ZP. "Aj keď ja si osobne myslím, že ani to nie je v tejto chvíli riešenie," povedal dnes v diskusnej relácii TV JOJ Politika.sk. Veteška nepochybuje o tom, že sa minister zdravotníctva Ivan Valentovič snaží, ale podľa neho to už trvá veľmi dlho, keďže tento rezort patrí ku kľúčovým.

Podľa expredsedu SMK Bélu Bugára problém je aj v tom, že bývalá vláda neskoro odštartovala reformu zdravotníctva a nestihla ju dokončiť. Dodal, že teraz to musí urobiť súčasný kabinet. Poukázal na to, že narastajú dlhy nemocníc, znížila sa DPH na lieky, ale objem výdavkov vzrástol. "To, čo sme kritizovali, sa teraz ukazuje, že sme mali pravdu. To znamená, že buď celá vláda, alebo minimálne premiér Fico a minister Valentovič to nevedia robiť," uzavrel Bugár.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 01:19