StoryEditor

Valentovič navrhuje vytvorenie jednej ZP, súkromné sa majú vyvlastniť

15.05.2007, 18:19
Autor:
TASRTASR

Vytvorenie jednej verejnoprávnej zdravotnej poisťovne (ZP) a likvidáciu súkromných navrhuje minister zdravotníctva Ivan Valentovič v správe o programe racionalizácie v systéme zdravotníctva. Takýto model podľa ministra prinesie úspory vo viacerých oblastiach.
"Podmienky vytvorenia jednej ZP budú musieť byť presne určené zákonom a na základe zákona sa budú musieť upraviť podmienky vyvlastnenia súkromných ZP," uvádza sa v materiáli, o ktorom bude zajtra rokovať vládny kabinet. Do jednej ZP prejdú všetci poistenci, ako aj majetok súkromných ZP a Spoločnej zdravotnej poisťovne.
Súkromné ZP budú môcť podľa predloženej správy získať licenciu na individuálne zdravotné poistenie, pričom výšku poisteného si budú určovať samé a dohľad nad nimi bude vykonávať Národná banka. Predpokladá sa, že obmedzením tvorby a prerozdelením zisku sa dosiahne úspora vo výške približne 2 miliárd korún, ktoré podľa rezortu zdravotníctva budú môcť ísť na financovanie zvlášť nákladnej zdravotnej starostlivosti.
V prípade, že nebude politická vôľa na vytvorenie jednej ZP, Valentovič navrhuje ďalšie opatrenia v oblasti poisťovníctva. Ide napríklad o prijatie legislatívnych zmien, ktoré by viedli k zjednodušeniu ročného zúčtovania poistného, výberu poistného a vymáhaniu nedoplatkov.
Ministerstvo je tiež presvedčené, že zníženie počtu nadbytočných lôžok musí smerovať k reprofilizácii celých lôžkových častí nemocníc. Týmto spôsobom by malo prísť k presunu zdrojov z verejného zdravotného poistenia na úrovni 2,1 miliárd korún ročne. Z toho by sa mohlo ročne ušetriť okolo 700 miliónov korún, ktoré sa použijú na skvalitnenie práce v nemocniciach zaradených do optimálnej siete.
Ďalšie opatrenia sa navrhujú v oblasti hospodárenia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva, informatizácie a liekovej politike.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:36