StoryEditor

SRK nesúhlasí so zdanením pozemkov a nehnuteľností VŠ

29.05.2007, 17:05
Autor:
TASRTASR

Prezídium Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) nesúhlasí s návrhom Ministerstva financií SR (MF SR), ktoré chce v rámci predkladanej novely zákona o miestnych daniach zrušiť uplatňovanie oslobodenia od dane z nehnuteľností aj pre pozemky a na nich stojace stavby slúžiace na vzdelávanie alebo vedecko-výskumné účely vo vlastníctve vysokých škôl. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré TASR poskytla SRK.
"Vysoké školy ako nositelia špičkového vzdelávacieho a výskumného potenciálu Slovenskej republiky dokážu v prípade oslobodenia od dane získané prostriedky efektívnejšie využívať na rozvoj," píše sa v stanovisku.
Predchádzajúci stav, ktorý umožňoval vyrubovanie daní, bol podľa SRK poznačený veľkými miestnymi rozdielmi. Boli obce, v ktorých daň vôbec nebola vyrubená a na druhej strane boli obce a mestá, kde boli vysoké školy zdaňované rovnako ako podnikateľské subjekty.
"Vysoké školy pre svoju hlavnú činnosť potrebujú vhodné priestorové zabezpečenie, ktoré je vysoko špecifické a ich zdanenie sadzbami, ktoré sa používajú pre podnikateľské subjekty, považujeme za neprimerané," uvádza SRK s dodatkom, že ministerstvo sa prekvapujúco rozhodlo zrušiť ustanovenie, ktoré v predchádzajúcom volebnom období predložili poslanci súčasnej koalície.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:56