StoryEditor

EÚ potrebuje 700 tisíc nových vedcov

10.11.2005, 16:28
Autor:
TASRTASR
Približne 700 tisíc nových vedcov a výskumníkov potrebuje Európska únia vychovať v nasledujúcich rokoch. Bez nich bude totiž len ťažko možné dosiahnuť proklamovaný cieľ stať sa do roku 2010 najvýkonnejšou svetovou znalostnou ekonomikou.

Približne 700 tisíc nových vedcov a výskumníkov potrebuje Európska únia vychovať v nasledujúcich rokoch.
Bez nich bude totiž len ťažko možné dosiahnuť proklamovaný cieľ stať sa do roku 2010 najvýkonnejšou svetovou znalostnou ekonomikou. K napĺňaniu tohto zámeru by mala pomôcť Európska charta výskumných pracovníkov, ktorú dnes podpísali rektori slovenských vysokých škôl (VŠ). "Charta je o zvyšovaní atraktivity výskumu, napríklad aj nárastom miezd a sociálnych istôt," konštatoval prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Vladimír Báleš.
Dokument podľa Báleša taktiež zaväzuje k podpore mobility pracovníkov a väčšej prezentácii vedeckých výsledkov verejnosti. Vo vede mali mať väčšie zastúpenie ženy. Tie síce tvoria v Európe asi 45-percentný podiel medzi študentmi doktorandského štúdia, ale len 12-percentný medzi profesormi.
Za kľúčové považuje Báleš udržať na školách a ďalších výskumných pracoviskách absolventov doktorandského štúdia. Vyjadril nádej, že miesta takzvaných post dokov budú podporované cez vládny projekt MINERVA (mobilizácia inovácií v národnej ekonomike a rozvoj vedecko-vzdelávacích aktivít).
Európsku chartu výskumných pracovníkov podpísalo Slovensko ako prvé spomedzi nových členských krajín EU. Tento týždeň je v Európe venovaný vede, Slovensko pri tejto príležitosti pripravilo viac ako 260 sprievodných podujatí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 07:26