StoryEditor

Dôchodky: Radičová narazila na opozíciu

22.02.2006, 23:00
Príliš prísne podmienky prehodnocovania invalidných dôchodkov. Dorovnávanie dôchodku na úroveň životného minima dávkami v hmotnej núdzi - namiesto pevne stanoveného minimálneho dôchodku.

Príliš prísne podmienky prehodnocovania invalidných dôchodkov. Dorovnávanie dôchodku na úroveň životného minima dávkami v hmotnej núdzi - namiesto pevne stanoveného minimálneho dôchodku. Zrušenie ochrannej lehoty 42 dní po ukončení pracovnoprávneho vzťahu v nemocenskom poistení. Toto je sumár zásadných výhrad Smeru, ĽS-HZDS a Slobodného fóra proti novele zákona o sociálnom poistení z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Ešte nedávno sa pritom zdalo, že novelu podporí opozícia bez problémov.

Dôchodky pre vyvolených?
Aj preto chce Smer sporné veci vypustiť. Poslanec ĽS-HZDS Anton Blajsko pripomína, že kvôli prehodnocovaniu invalidných dôchodkov sa opozícia obrátila na Ústavný súd SR. "Nemôžeme s tým súhlasiť, keď kritizujeme retroaktívnosť prehodnocovania invalidity. Spravili by sme dvakrát tú istú chybu." Predsedníčka Slobodného fóra Zuzana Martináková dokonca tvrdí, že novela rieši iba problémy tých občanov, s ktorými počíta vo voľbách SDKÚ-DS. "Prehodnocovanie sa dotkne len tých dôchodkov, ktoré boli priznané v sume okolo 10-tisíc korún," dodáva bývalý štátny tajomník rezortu práce Michal Horváth. S tým ministerstvo nesúhlasí. "Dotkne sa to nielen starodôchodcov, ktorí mali dôchodok 6-tisíc korún, ale aj tých, čo mali nízke príjmy a nadpracované roky. Rovnako aj tých, čo odvádzali na poistnom viac, no pre maximálny strop sa im to nezohľadnilo," zdôraznil hovorca rezortu Martin Danko.
Poslankyňa slobodných Ľubica Navrátilová bude zase presadzovať odlišný systém valorizácie dôchodkov tak, aby sa všetky dôchodky zvyšovali o rovnakú sumu - a nie o rovnaké percento. "Dlhodobým cieľom by mala byť valorizácia na úrovni inflácie," tvrdí Horváth.

Všetko vyriešia poslanci
Osud nových dôchodkov tak zostane na pleciach poslancov. Včera sa dohodli, že novelu predložia do parlamentu všetky poslanecké kluby. Sporné otázky sa budú riešiť až medzi prvým a druhým čítaním. "Našou úlohou je vecne diskutovať a dúfať, že bude viac racionálne zmýšľajúcich poslancov ako tých deštruktívnych," dodal Danko. Ministerka Iveta Radičová tvrdí, že výhrady nie sú systémové, ale skôr doplnkové. "Očakávam zodpovedné správanie sa hlavne od tých, ktorí predpokladajú, že môžu byť po voľbách pri moci."

Čo chce Radičová zmeniť
Ministerka navrhuje, aby Sociálna poisťovňa do konca roku 2007 prepočítala asi 80-tisíc starobných dôchodkov, ktoré boli priznané v rokoch 1988 až 2003. Malo by to priniesť zvýšenie v priemere o tisíc Sk na každého starodôchodcu. U niekoho to môže byť pár stoviek korún, u iného aj niekoľko tisícok. Novela rieši aj nárok na vdovecký dôchodok, ktorý vznikne aj tým vdovcom, čo ovdoveli pred 1. januárom 2004 - a to v pevnej sume 2 960 Sk. Navrhuje tiež zrušiť obmedzenie výšky vdovských a vdoveckých dôchodkov kvôli súbehu s inými dôchodkami. Invalidných dôchodcov, ktorí boli zo systému vyradení, chce prehodnocovať výlučne podľa funkčnosti. Sirotské dôchodky by sa mali zvýšiť z 30 na 40 percent pre jedno dieťa. Minimálny príjem dôchodcu by mal byť na úrovni životného minima, pričom priznané dôchodky sa budú dopĺňať dávkou v hmotnej núdzi. Toto by sa malo týkať asi 5-tisíc dôchodcov. "Riešime všetky zásadné problémy nadnesené koncom minulého roka," vyhlásil Danko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 10:42